Barndommens ugleder

Min kollega i pappabloggerverdenen, Vidundderpappa, har kommet på en fantastisk idé. Å teste ut tingene som var morsomt når en var liten. Er det virkelig så gøy som vi husker?

4234jk
Jeg husker ikke hva, men her skjedde det et eller annet veldig morsomt. Var det den dagen storebror forsøkte å lukke glidelåssmekken på buksa uten truse? Det var hvertfall gøy. Ikke for han riktignok.

Jeg skal innrømme at jeg er en smule misunnelig på at jeg ikke kom på ideen først. Men jeg gleder meg stort til å se hva som kommer frem av forskningen. Til nå har han kun testet ut smaken av Honnykorn, med hell. Men det blir utvilsomt morsomt å se en trebarnsfar snurres rundt etter armene, eller sniffe hockeypulver opp i nesa.

Dette fikk meg derimot til å tenke på alle de tingene en ble utsatt for som barn og som skulle være gøy, men som jo slettes ikke var det. Denne listen er 100% subjektiv og det er mulig du har andre oppfatninger her. Men da er det ikke meg det er noe galt med.

Grille pinnebrød
Dette var en opplevelse som jeg aldri forstod poenget med, men som vi til stadighet gjentok på ulike klasseturer. Først ble vi dratt et stykke inn i skogen før hver og en av oss fikk utdelt en pinne og en klump med deig. Hva som var i denne deigen aner jeg fortsatt ikke, men jeg syntes også huske at før hver og en av disse dagene så hadde vi jobbet med trolldeig. Dette er forøvrig en annen aktivitet som nok er ment for å glede små barnehjerter, men som slett ikke når opp til formålet.

423kj
«Pinnebrød på turen igjen. Å som jeg gleder meg, det er jo så festlig! Om du er 50 og heter Olga!»

Uansett så satte vi denne ukjente massen på pinnen vi fikk og satte den over bålet. Resultatet ble et svartsvidd et eller annet som nok mest hørte hjemme på den postmoderne avdelingen hos Høstutstillingen. Spiselig var det hvertfall ikke. Det var beinhardt og smakte av kull, salt og tørt brød.

Trollkrem
*Som det nevnes i kommentarfeltet mener jeg her multekrem. Men trollkrem… Du skal være bra sadist om du stapper det i en unge for gledens skyld.

Hvem kom på denne ideen? «Du, vi tar noe som er dritgodt, blander det med disse sure bærene med en sterk bismak av mugg og som er fulle av små steiner og serverer det til barna. De er jo så dumme at de spiser alt!» Dette minner meg mest om en venn av meg som måtte ta tran sammen med sjokolademelken sin.

2314kj
«Hva f… Puttet du et surt bær fullt av steiner i den gode søte kremen? Det skal jeg aldri tilgi deg!»

Jeg har forsåvidt aldri forstått greia med multer. De var en stor del av barndommen min siden mamma og pappa ble rabiate om de luktet at det var multeland i nærheten. Og det gjorde de. Jeg husker fortsatt flere bilferier som ble forlenget med utallige kilometre på grunn av avstikkere inn i skogen for å få med seg dette oppskrytte bæret hjem. Om noen vil ha, så har sikkert mamma og pappa et godt lager i fryseren sin. Jeg spiste de hvertfall ikke.

Dette kommer forøvrig på linje med rabarbra med sukker. Dette er garantert voksenpåfunn for å lure barna til å få i seg «noe sunt». Og jeg lot meg lure utallige ganger.

Konfirmasjonsfest
Dette må også være en voksenoppfinnelse. Hvilken 14-15-åring tenker » Å en fest til ære for meg! Uten noen av mine venner, men hvor vi samler hele slekta, både grandtante Olga og filleonkel Johan som jeg knapt kjenner. Ja det høres dritkult ut! Også serverer vi snitter og cabaret! Yolo!» Ikke bare det men en må også høre grandtante Olga fortelle pinlige historier fra de få gangene hun møtte deg før du fikk noe eget minne, og filleonkel Johan, som egentlig hadde håpet å slippe å ta turen, har dyppet seg såpass langt ned i 80-talls punsjen at han slever allerede før forretten er servert. Eneste fordelen med konfirmasjon for konfirmanten selv er de store mengdene med penger de for inn. Det er reinspikka oppskrift på å skape små grådige kapitalister som tilber Tacher som den nye guden.

312jk
Her skulle du vel gjerne sett bilde av en klein Superpapsen i altfor stor konfirmasjonsdress. Men på tross av min unge alder så innså jeg lureriet og ba pent om å slippe hele konfirmasjonen. Så her har du i stede bilde av en fjortis som ler hele veien. Men kanskje ikke til banken.

Om de hadde visst at dette beløpet omtrent er halvparten av det mammaen og pappaen har tatt av arven for å bruke på «feiringen», så ville neppe noen tenåring frivillig utsette seg for dette.

Om du har en sønn eller datter som skal utsettes for dette, så sørg i hvert fall for å melde de på alternativet som inkluderer Superpapsen. Da får de i det minste noe fornuftig ut av tibudet som gis forut for «festen»

Spille instrument
Alle barn ser for seg at verden vil bli fantastisk om de bare får spille et instrument. Verden hadde blitt et mye bedre sted om mange barn hadde sluppet. Bare tenk på 17. mai. Selv trodde jeg også sterkt på denne utopien da jeg var liten. Lenge var da også mitt høyeste ønske å spille trommer. Korps var det ikke snakk om i min familie, men gleden min var vel så stor da mamma og pappa meldte meg på den lokale musikkskolen. Gleden var ikke like stor da det viste seg at de hadde meldt meg på kurs i tverrfløyte.

4332jk
Jeg beklager herved på det mest oppriktige til alle mine tidligere klassekamerater som ble utsatt for dette på hver eneste sommeravslutning.

De hadde vel såpass vett at de tenkte at det ville være mer overkommelig å høre meg øve på dette i stede for trommer. Der tok de feil. Det er utrolig hvor surt en tverrfløyte kan låte når den trakteres av en 10-åring uten gehør. Og jeg beklager ovenfor alle tidligere klassekammerater som ble utsatt for dette på hver bidige avslutning. Jeg skal innrømme at det fins de barn som faktisk kan noter og ikke er totalt tonedøve som det jeg var. Men jeg har til gode å se noen av disse som ser lykkelige ut.

Hvilke forventninger til lykkelige stunder hadde du som liten som ble totalt knust i møte med livets harde realiteter?

6 kommentarer

 1. Tror du blander trollkrem og multekrem. Trollkrem består av tyttebær, sukker og eggehvite og egentlig ikke krem i det hele tatt. 🙂 Etter å ha fått trollkrem noen ganger lengter man tilbake til multekremen..

  1. Haha, tydeligvis har det satt så dype spor at ordet «Trollkrem» symboliserer alt ondt i verden. Men multekrem, som er det jeg mener, kommer på en god annenplass.

 2. Haha! Ser nesten ut som at en del ting har «spikret» seg i hukommelsen her. Her er det meste av slike happenings fortrengt – og håper virkelig ikke de dukker opp igjen! Heldig du som har veldig god dokumentasjon på bilder 😀 Hjemme hos Vidunderpappa letes det febrilsk etter en brusmaskin! Kan hjemmelaget Grape Soda virkelig smake så godt som jeg husker det, eller var det det faktum at en kunne lage brus selv (magi) som har brent seg fast som et meget godt minne!? 😀

  1. Ah, slik som denne gode gamle røveren her: http://popular-nostalgia.com/soda-stream-123/ Husker det gikk med en del timer på å finne den perfekte smaken på colaversjonen. Det måtte nøyaktig mål til for å unngå at den ikke ble for søt, men heller ikke for utvannet. Selv fant jeg ut at hjemmelaget saft ikke ble så verst når en tilførte kullsyre.

   Men det er jo loppemarkedtid, så det kan jo hende du er heldig.

 3. Men… Jeg liker pinnebrød! Selv om jeg var en nerdete speider som mislikte å gå tur for så å måtte tenne bål med sur ved og prøve å tålmodig grille pinnebrød selv om man var kjempesulten (resulterte alltid i svidd utenpå og rå inni).

  1. Min affekt mot pinnebrød kan ha noe med at jeg alltid hadde dypfryste pølser med på tur og derfor måtte kun ta til takke med brødet til lunsj. Godt svidd og rå inni.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.