Barneoppdragelsestest: Barnestyrt oppdragelse

Jeg har tidligere testet ulike former for oppdragelse på denne pappabloggen. Formålet er å se hvordan ulike oppdragelser påvirker våre barn. Testene har vært nyttige, men jeg har så langt ikke funnet den perfekte oppdragelsesformen. Fri oppdragelse var i starten avslappende, men medførte mye etterarbeid for meg. Streng oppdragelse er ikke å anbefale og økosofisk oppdragelse bør kun benyttes om du vil at ungen din skal se ut som en sopp. Androgyn oppdragelse er kun for de helt spesielle. Men jeg er selvføglelig ikke ferdig med min samfunnsoppgave. I dag tester vi barnestyrt oppdragelse.

Noen vil kanskje tro at barnestyrt oppdragelse er det samme som fri oppdragelse. Det er selvfølgelig feil. Til forskjell fra fri oppdragelse, hvor barnet får herje fritt, så har barnestyrt oppdragelse visse rammer. Vi skal gjennom et program, men undervis får barnet selv ta egne valg og fylle rammen med innhold. Dagen i dag startet da med at Thelma skulle kles på. Hun fikk selv velge hva hun ville gå med. Jeg så for meg at et barn med hennes utpregede motesans ville kle seg stilfult etter været, og ta på en kortermet body og en olaskjorts. Der tok jeg feil. Hun fant noe som stod enda bedre til været og som jeg ikke engang visste at vi hadde liggende.

«Dette er siste skrik i Paris pappa!»

Mammaens gamle badedrakt, en sak vi fikk i goodiebagen på mammabloggseminaret vi var på og et belte som gjør seg like godt som halskjede. I og med at Thelma jo skal bli et moteikon når hun blir eldre, så ser jeg allerede nå at fremtidens mote kan bli interessant.

Min plan var så at vi skulle spise litt. Det mente Thelma var feil. Hun ville heller se på TV Shop og Dr. Phil.

«Haha Dr. Phil ass. Barneoppdragelse kan jeg ta meg av selv tenk!»

Det er jo også noe å gjøre når det er skyfri himmel og 25 grader ute. Ironisk nok så handlet Dr. Phil i dag om bortskjemte barn. Thelma lo seg gjennom hele programmet.

Da Phil var ferdige med sine analyser var Thelma endelig klar for å spise. Jeg tenkte at hun ville ha det jeg anser som hennes favoritter. Brødskive med makrell i tomat, leverpostei og litt leskende vann til. Så feil kan en ta. I dag ble det bokstavkjeks, en smoothie, juice og pappas hjemmelagde amerikanske pannekaker som hun kommanderte meg til å lage. Og selvfølgelig et nytt hodeplagg til. Pappas badehette som Thelma fant frem fra skapet.

«Har du ikke noe sirup til denne pappa? Lønnesirup takk!»

Thelma syns at pannekakene var såpass gode at også Julius måtte smake. Å mate Julius ved bordet er jo normalt ikke lov. Men nå var det Thelma som bestemte.

«Smak på pappas pannekaker Julius. De er dritgode.»

Thelma regnet selv på konsekvensene av dette. Hun fant det helt ok å få litt hundesikkel på hånden i og med at gleden over å mate Julius var så stor.

Etter et bedre måltid for både mennesker og dyr var det klart for leking igjen. Thelma ville fortsatt ikke ut, men rotet i kjøkkenskapet til hun fant frem til vaskemiddelet for oppvaskmaskinen. Det mente hun at burde få luftet seg.

«Det er viktig å lufte oppvaskmiddelet av og til pappa.»

Dagen ble behørig avsluttet ved at Thelma tok en tom coronaboks over hodet og spankulerte rundt.

«Barnestyrt oppdragelse er fett ass. Min favoritt så langt!»

Hva er så resultatet? Alt i alt var ikke dette så ille. Thelma tok ikke skade av det og heller ikke jeg. Hun ble både kledd opp, aktivisert og fikk i seg næring. Hun lærte også litt konsekvensutredning underveis, så litt utvikling fikk vi også på kjøpet. Problemet nå er at Thelma har blitt godt vant og hun vil ikke bare ha pappas badehette, men også min mobiltelefon, den snakkende bamsen hun så i lekebutikken som «bare» kostet 1000 kroner og noen nye sko som koster langt mer enn de parene jeg kjøpte til meg selv sist. Mammas badedrakt nekter hun plent å ta av seg og Julius spiser bedre enn noengang tidligere. Heldigvis skal jeg og mammaen bort denne helgen mens Thelma sin mormor og morfar skal ta seg av oppdragelsen. Forhåpenligvis får de reversert noen av de dyreste vanene Thelma har lagt til seg innen vi kommer tilbake.

Terningkast: 4/6. Barnet får utviklet kreative evner og lærer seg også å ta konsekvenser av sine handlinger. Men kan bli veldig dyrt i lengden. Barnet ditt kan også ende med å se ut som en sopp.

6 kommentarer

 1. Ja, da fikk jeg en god latter i dag også. Ah!

 2. Som i overkant opptatt av HMS (som ikke må forveksles med PMS) lurer jeg på om ikke den digre flatskjerm-TV-en bør veggfestes til neste gang veslefrøkna skal se på Dr. Phil?

  1. Vel, om du ser test av oppusningspappaen så vil du forstå at HMS best ivaretas om TV-en står trygt på benken og ikke henges på veggen av undertegnede. Så får vi heller ta litt ståltråd og spikre fast i veggen bak og binde rundt skjermen…

   1. My bad … 😛

 3. He he. Herlig blogg du har.
  Hadde for øvrig aldri turt å begi meg ut på et slikt eksperiment selv…
  Du er tøff 🙂

  1. Bukker og neier. Og Thelma er genial, det glemte du nesten å bemerke.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.