Barneoppdragelsestest: Økosofisk oppdragelse

Har du husket å stemme på hvorvidt Superpapsen er en femiklatt? Hvis ikke, gjør det nå!

Jeg så forleden en glimrende episode av serien «Lillyhammer» på nett. I denne episoden møtte vi en familie som hadde flyttet fra byens jag for å dyrke seg selv og livet i en biodynamisk sakral  enhet ute på landet. Jeg  er selv er vokst opp i skogen og også har gått på Steineskolen, så kjente jeg igjen flere av poengene i episoden. Kort fortalt, jeg lå på gulvet med latterkrampe.

Selv om jeg vokste opp to kilometer unna nærmeste asfalterte vei, måtte drikke muggen hjemmelaget saft og spise selvplukkede frostskadde tomater til salaten, så slapp jeg rimelig billig unna. Vi hadde både TV, plastikk og syntetiske klær i huset. Men en kommer jo ikke unna at det er mange barn i Norge i dag som vokser opp med en streng økosofisk oppdragelse. Superpapsen må ta sitt samfunnsansvar alvorlig. Så derfor tester jeg og Thelma for en dag økosofisk oppdragelse.

Til forskjell av testen hvor vi tok for oss fri oppdragelse under eget ansvar så krevde denne testen litt mer arbeid. Ta for eksempel maten. En kan for ikke bare slå se til ro med å fore barnet med økologiske tomater fra lokale ICA. Slike tomater blir fraktet i trailere fra Bergamo. På veien har trailersjåføren seg med opptil flere prostituerte. På den måten vil kjøp av disse tomatene bidra til både menneskehandel og spredningen av AIDS. Det er derfor tomatene fra ICA smaker litt som det lukter på discoteket på danskebåten. Gammel horeparfyme er aldri en god essens. Om du ikke dyrker dine egne tomater så må du da kjøpe de til 320 kroner kiloen hos spesialforetninger som Gutta på Haugen eller Jentene i Knipa. Tomater du får kjøpt på slike steder har blitt dyrket med jord fermentert på avføring fra masserte kuer. De blir så fraktet på hjemmesnekrede eselkjerrer over de italienske alpene. Ingen prostituerte med respekt for seg selv vil ligge med baken bar i en eselkjerre i de traktene. All kopulering gjort blant disse tomatene er da basert på ekte kjærlighet. Det er helt godkjent i økosofien.

Dette beskriver litt hva jeg stod ovenfor, men for å bidra til at samfunnet går videre så gikk jeg til verks. For det første måtte både Thelma og mine klær byttes ut. For meg var det ikke vanskelig da islender er noe jeg har tatt med meg fra min egen økosofisk light oppdragelse. Thelma var ikke like glad for sjalet som skulle fungere som taco for henne. Å gre oss slapp vi derimot. Men det måtte mer til enn dette. Thelma har blant annet en egen koffert fullstappet med leker hvorav opptil flere både lyser og lager lyd.

Slik har vi det til vanlig.

Dette måtte selvfølgelig vekk og alle lekene ble byttet ut med en 100 prosent naturlig sten og en gren fra et tre jeg ikke aner hva het, men jeg sa til Thelma at det var fra en osp.

Hils på Thelmas nye lekekamerater Jostein og Yme.

Thelma var lenge skeptisk til de nye lekene sine, men falt overraskende raskt til ro med at de kunne brukes til mye rart. Blant annet å bite i. Det er kanskje ikke rart barn med økosofisk oppdragelse har litt skjeve tenner.

«Nå har vi det fett ass!»

Dagen i dag passet ypperlig å teste dette på for vi hadde nemlig babysang på Sagene Samfunnshus. Noen mer økosofisk aktivitet enn babysang skal du leke lenge etter. Thelma sin taco gled rett inn blant de andre barna hvorav opptil flere så ut som seigmenn surret inn i ullrester. Når vi kom hjem igjen var det klart for mer jobb. Thelma har faktisk to leker fra før av som må kunne godkjennes som økosofiske. En liten fingerdukke fra et sted i Afrika, alt som ser ut som det kommer fra Afrika er godkjent, og en bamse som ble til etter at Thelma sin mamma gjorde et forsøk på å strikke et teppe. La oss kalle den Snabellars.

Fingerdukke fra ytre Madagaskar (muligens Kina) og noe mamman har laget.

Dessverre viste Thelma her dårlige økosofiske tendenser da hun pekte på Snabellars og mente det var Fantorangen. Vi måtte da ta en lengre samtale om hvordan Fantorangen er et resultat av kapitalistisk kulturimprealisme. Jeg innså samtidig at TV-en måtte fysisk tas vekk. Den ble byttet ut med et dukketeater hvor jeg spilte og den afrikanske fingerdukken og Snabellars hadde hovedrollene.

«Åh pappa vis den morsomme episoden fra sesong tre igjen!»

Hva er så resultatet? Du skal være rimelig hardbarket for å følge en økosofisk oppdragelse fullt ut. Jeg har samtidig flere bekjente som er resultater av slike oppdragelse. Om formålet er at barnet selv skal følge den samme tankegangen så er sannsynligheten for at det skjer svært liten. Enten finner de frem til pappas lille hemmelige botaniske hage og får smak for stoffene som fins der, eller så ender de opp som kreative, men som slaver for reklamebransjen og deres kapitalistiske system. Eller enda verre, de promoterer vold og annen hjernedød underholdning på TV. Det er neppe drømmen for en ekte økosofisk far. Det bør likevel ikke overraske da det mest opponerende disse barna kan gjøre er å ta seg en jobb hos McDonalds.

Helt personlig syns jeg dette var mye stress. Ikke bare måtte jeg fly rundt konstant for å skjerme Thelma for påvirkning utenfra. Thelma ble etter kort tid også utrolig kverulerende. Plutselig ville hun ikke ha smokk, eller «kapitalistsilikonpropp» som hun kalte den, men kun gulrøtter med jord på håndplukket av chilenske aper og fraktet med solkraft via Sørpolen. Hun forsøkte også å kritisere mine gjøremål. At jeg skulle ta meg en kopp kaffe som ikke var kjøpt direkte fra lokale bønder hos en hitill uoppdaget indianerstamme i Amazonas under en solseremoni for å hellige bønnene ble et rent helvete. Jeg forsøkte også å by Thelma på kanelbolle. Da maste hun om vi ikke hadde Lebkuchen. Jeg aner ikke hva det er men økosofer har ofte en litt skremmende fascinasjon for alt som er tysk. Ikke minst så Thelma ut som en sopp.

«Vet du at den colaflaska du nettopp kastet tok livet av minst fem barn?»

Barnet får kanskje en form for sunn barndom. Og med tanke på at de kun har naturens resurser å leke med så vil de utvilsomt bli kreative med en økosofisk oppdragelse. Men i og med at det snart starter en helt ny sesong med Paradise Hotel på TV så anbefaler jeg ikke denne typen oppdragelse.

Terningkast: 2/6. Mye styr og krever at du ofrer mye. Det er heller ingen tegn på at du får særlig igjen for bryderiet hverken for barnet eller deg selv.

7 kommentarer

 1. Fnis! Heia Thelma og pappan!

  1. Vi heier også på oss!

 2. Nå forstår jeg hvorfor du har så skjeve tenner og thelma sin mamma så pene tenner.

  1. Thelma sin mamma ble tvunget til å ta regulering. Skulle sett tennene hennes før. Hun fikk sikkert ikke annet enn hardangerstein å leke med.

 3. Mathilde

  Utrolig morsomt!! Likte særlig bildet av lekekameratene Jostein og Yme. Teksten for øvrig ga assiosiasjoner til mange morsomme episoder ute i skauen 🙂

  1. Hehe, håper ikke du fikk for mye frostskadde tomater og muggen saft, men som mamma sa «Det styrker imunforsvaret!»

 4. […] har tidliger testet både fri oppdragelse, økosofisk oppdragelse og streng oppdragelse med forsåvidt interessante funn. Men Superpapsen gir seg ikke der. Denne […]

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.