Barneoppdragelsestest: Streng oppdragelse

Superpapsen skal jo være til glede for dere, men samtidig til nytte for samfunnet. Noe av denne samfunnsoppgaven er jo å utforske forskjellige typer oppdragelser. Hvordan påvirker disse våre barn? Og hva bør du satse på?

Jeg har tidligere testet fri oppdragelse og økosofisk oppdragelse noe som var mer eller mindre vellykket. Kanskje mest det siste. Det er nå tid for å ta dette et steg videre. I dag skal vi teste streng oppdragelse. Streng oppdragelse forekommer mange steder, men en fellesnevner er at et flertall av kjente historiske personer som i ettertid blir sett i et negativt lys påstår at de har hatt en slik oppdragelse i en eller annen form. Det var derfor ikke kun med glede jeg bega meg ut på denne oppgaven. Thelma kan jo ende opp med å bli diktator med flere millioner liv på samvittigheten, nonne eller kanskje aller verst, delta på Unge Mødre eller Paradise Hotel. Men en kan jo samtidig håpe på at barn med slik oppdragelse blir veloppdragne, lydige og gjør sine plikter med glede og uten å stille etiske spørsmål. Perfekt ledermateriale for enhver  bedrift, eller mellomstor til stor nasjon, med andre ord. Det kan jo komme mammaen og pappaen til gode når alderdommen kommer krypende. Vi kastet oss derfor ut i det for å se om dette er nettopp noe DU bør satse på.

Selve eksperimentet var rimelig enkelt å gjennomføre. Straks mammaen hadde forlatt hjemmet skiftet jeg fra å være en hjemmekjær og hyggelig far til å bli strengepappaen. Fra nå av ble alt Thelma foretok seg møtt meg et hardt og strengt «Nei!» For eksempel pleier Thelma kose seg med å hilse på rottene. I dag var ikke det lov.

«Nei! Ikke tull med rotteburet!»

Normalt er jeg heller ikke så nøye på hva hun finner i søppelbøtten under skapet. Kaffegrut og gamle matrester kan alltids støvsuges opp eller feies under teppet før mammaen kommer hjem. Men ikke i dag.

«Nei! Ikke inn i skapet!»

Thelma var ikke helt fornøyd over min forandring, men hun viste så langt ikke noen ekstrem form for utvikling hverken til å bli sadistisk diktator eller glamourmodell. Hun forsøkte seg heller på å rope et varsku om hjelp til barna i barnehagen nedenfor. Men heller ikke det fikk hun lov til.

«Nei! Ikke opp i vinduet!»

Barn med streng oppdragelse har heller ikke spesielt vidt utvalg av leker. Jeg fjernet derfor alle Thelmas leker og ga henne en enkelt flaske i stede. Men når leken ble for bråkete og flaska slo i gulvet for andre gang måtte selvfølgelig den strenge oppdragelsen prøves ut for fullt.

«Nei! Ikke lek med flaska!»

Etter at flaska var lagt bort var det på tide med litt mat, for selv barn med streng oppdragelse må jo mettes. Men i dag ble det hverken kanelboller eller nybakt brød med smør og brunost. Thelma var ikke like fornøyd med å skulle spise en uskrelt banan som jeg strengt og med hard hånd dyttet på henne.

«Spis bananen din!»

Hva var så resultatet? For det første var dette slitsomt for meg. Å skulle løpe rundt å være sint hele dagen gir hverken glade barn eller glade fedre. Jeg måtte også konstant passe på at Thelma ikke gjorde noe, det vil si noe i det hele tatt. Det fins få ting som er så spennende for 11 måneder gamle barn som ting de åpenbart ikke får lov til. Ikke minst hadde jeg en utfordring i at Thelma sin mamma har gjort det til en lek å si «Nei», noe som normalt får Thelma til å hyle av glede. Det har hun hvertfall sluttet med nå.

Med denne oppdragelsesmetoden var det ingen form for positiv utvikling å spore hos Thelma. En skulle i det minste tro at denne fremgangsmåten skaper stille, lydige og tilsynelatende oppdragne barn som pappa kan vise frem til fremmede. Tvert imot var det endelige resultatet lite sjarmerende for pappaen der hun stod ved utgangsdøra og ropte på mammaen.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=qt9rUqXk3ls?rel=0]

Alt i alt vil jeg på ingen måte anbefale en slik oppdragelse. Det er slitsomt for deg, slitsomt for barnet, og sluttresultatet er ingenting annet enn negativt. Ikke minst får du en del jobb etterpå med å få barnet til å digge deg igjen innen mammaen kommer hjem.

Terningkast: 1/6. Kan absolutt ikke anbefales. Om slike barn blir ledere vil de utvilsomt ikke dele av seg med foreldrene når den tid kommer. Forelderen er nok heller de første som havner i KZ leiren.

3 kommentarer

  1. Jeg så deg (og Thelma i vogna utenfor) på Kaffebrenneriet i dag tidlig. Jeg hadde lyst til å si hei, men så var jeg litt sjenert. Jeg er 22 år og ikke særlig babyfan, men herregud som jeg elsker bloggen din! Særlig gårsdagens bleieskiftinnlegg. Jeg burde sagt hei. Kanskje jeg ser deg der igjen en annen gang.

    1. Hehe, etter at vi fikk kaffekort til Kaffebrenneriet i gave så henger vi mye der. Så bare rop ut neste gang, det hadde vært første gang en ukjent hadde kjent oss igjen fra bloggen. Da er en jo nesten P-kjendis? Babyfan trenger en ikke være.

  2. […] har tidliger testet både fri oppdragelse, økosofisk oppdragelse og streng oppdragelse med forsåvidt interessante funn. Men Superpapsen gir seg ikke der. Denne gangen tester vi androgyn […]

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.