Barneoppdragelsestest: Fri oppdragelse

Siden jeg har en ganske lang periode jeg skal være hjemme sammen med Thelma, så må jeg jo gi litt tilbake til samfunnet. Jeg har allerede føljetongen «Pappan til» hvor jeg tester ut papparollen for å se hvor mye vi pappaer kan påvirke våre barn. Men samfunnet er jo også preget av raljerende diskusjoner om hvordan barn skal oppdras. Her fins det mange retninger og jeg mener jeg har et samfunnsansvar og en plikt til å studere disse. For å utforske dette må jo selvfølgelig de forskjellige oppdragelsesmetodene testes ut i praksis. I dag tester vi: Fri oppdragelse under eget ansvar.

Fri oppdragelse under eget ansvar er svært vanlig i blant annet Ytre Enebakk og i Finnmark. Det betyr kort og godt at barnet får full frihet, men har samtidig ansvar for selv ivareta sin helse og sikkerhet. I mens kan mor og far fylle dagen akkurat som de vil. På stedene nevnt ovenfor betyr det gjerne å stirre dypt ned i en kanne med hjemmebrent eller sove, gjerne i rask rekkefølge etter hverandre. Å gjennomføre denne testen var enkelt. Etter dagens babysvømming og en bedre lunsj på Thelma, så satt jeg meg rett og slett ned for å lese avisen og drikke en kopp kaffe. Thelma fikk på sin side imens herje fritt. Det gikk slett ikke verst. Det ble for eksempel ryddet i bokhylla.

"Den har jeg lest. Den har jeg lest."

Alle DVD-ene ble sortert.

"Ferdig her! Ruller videre jeg."

Hun gjorde også forsøk på å hjelpe til i hjemmet ved å ta ut søpla både på badet og kjøkkenet. Det gikk rimelig greit foruten at posen aldri kom frem til søppelkassa og det ble mildt sagt litt kaffegrut på gulvet.

"Her ja, her er det mye gøy."

Et hederlig forsøk på å rense rotteburet ble også gjort.

"Hm... Hvitt stoff... Er det sukker mon tro?"

Og oppvaskmaskinen ble også studert nøye.

"Her var det dårlig stablet, best å ta ut denne!"

Et spørsmål var jo selvfølgelig om Thelma med sin nye frihet, under ansvar, ville sørge for at hun fikk i seg mat. Jeg kunne lene meg godt tilbake og ta meg en ekstra kopp med kaffe da hun fant både vitaminer og proteiner i skålen til Julius. Vann fikk hun også:

"Vitaminer, proteiner og H2O. Hurra!"

Jeg vil påstå at denne formen for oppdragelse har sine fordeler. Jeg fikk lest både avisen, surfet på nettet og drukket flere kopper kaffe i fred. Jeg tror samtidig at Thelma ikke fikk i seg noen giftstoffer. Hun ser i hvert fall ikke ut til å ha tatt skade av dette. Men samtidig har hun ikke vist tegn til å utvikle noen nye utrolige evner helt på egen hånd. Selv om hun er genial så trengs det tydeligvis litt ekstern påvirkning fra mitt kyndige hode.

Det største aberet med fri oppdragelse er derimot jobben som kommer etterpå. Det viste seg at den tiden jeg brukte på å slappe av gikk til spille da jeg brukte minst like lang tid på å rydde opp før mammaen kom hjem. Akkurat dette siste bryr de seg ofte ikke om i hverken Ytre eller Finnmark, så om du liker å ha det slik hjemme så kan du se bort fra dette negative momentet.

Da var det litt jobb å gjøre før mammaen kommer hjem.

Terningkast: 3/6. Avslappende i perioder, gjør ikke nødvendigvis direkte skade på barnet, men gir ikke tegn til utvikling og det tar lang tid å rydde opp.

4 kommentarer

  1. […] har tidliger testet både fri oppdragelse, økosofisk oppdragelse og streng oppdragelse med forsåvidt interessante funn. Men Superpapsen gir […]

  2. […] har tidligere testet fri oppdragelse og økosofisk oppdragelse noe som var mer eller mindre vellykket. Kanskje mest det siste. Det er […]

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.