Skal en kritisere barnehageansatte for å gjøre jobben sin?

Jeg, som flere andre, kom over artikkelen i Dagbladet med pappaen som er i harnisk over at barnehagen til barna har bestemt seg for å ha en alternativ karnevalsfeiring.

For de som ikke har lest saken kan jeg avsløre at barnehagen i stede for tradisjonelle kostymer ønsker å lage en fargefest. På festen skal barna kle seg i farget tøy og lage pynt og egne masker i barnehagen forut for festen.

Årsaken er, i følge brevet pappaen har fått, som han til Dagbladet omtaler som «Helt vill», at barnehagen opplever at det foregår et kjøpepress rundt kostymer til karneval, at barna fort faller inn i lite fantasifulle kjønnsstereotypier når det gjelder kostymer, og at enkelte barn faller utenfor under feiringen.

Til Dagbladet utdyper også ledelsen ved barnehagen at de har hatt negative opplevelser tidligere år hvor barna har fokusert mer på hverandres kostymer enn å ha det moro sammen.

Helt personlig syns jeg det er «Helt vilt» at en slik sak havner i Dagbladet på grunn av klage fra en pappa, som sågar like godt ble sendt til kommunens ledelse. Dette virker mer som et såpass lokalt anliggende at det knapt ville vært rørt av lokalavisa i normale settinger. Men Dagbladet lukter nok en god konflikt som kan spre seg på sosiale medier.

Og saken går godt på Dagbladets Facebook-side hvor flere utbasunerer sin forakt for barnehagens ansatte som tar fra barna gleden ved karneval.

I prinsippet er dette en fillesak. Men når Dagbladet blåser den opp kan jeg ikke la vær å kommentere.

For det første er det ikke en alternativ feiring barnehagen det er snakk om kjører her. Som barn av 80-tallet, en tid da butikkene ikke akkurat var proppfulle av superheltkostymer sydd av barn i Burma for en billig penge, tror jeg jeg har vært på flere fargefester og tilsvarende enn jeg har vært i karneval med innkjøpte kostymet.

For det andre syns jeg det er ganske utrolig at noen i det hele tatt kan finne på å klage på de barnehageansatte for å gjøre jobben sin!

Deres ansvar er å påse at barna har gode opplevelser i et trivelig miljø. Og forsøke å gi barna litt nyttig lærdom underveis (ja dårlig oppsummering, men har kan sikkert barnehageansatte utdype hva som ligger i en av verdens viktigste jobber).

Her har de tidligere sett at nettopp karneval har medført konflikt mellom barna. Derfor tar de grep for å unngå at dette gjentar seg. Samtidig inkluderer de alle barna i forkant av feiringen som fordrer litt mer aktiv deltakelse enn at foreldrene kjøper et kostyme i butikken.

Ut fra det jeg kan lese burde pappen være overlykkelig over at barnehagen faktisk engasjerer seg såpass i barnas ve og vel, tar grep der de ser ting har feilet tidligere og rett og slett gjør jobben de har søkt om og blitt ansatt for å gjøre.

Jeg kan forstå at en både kan reagere og stille spørsmål til barnehagen og avgjørelser som tas. Men de burde kanskje tas med barnehagen før en takker ja til å ta saken ut på Dagbladets nettsider.

Her står uansett barnehagen og dens ansatte igjen som vinnere i mine øyne. Jeg elsker kanskje som kjent karneval selv, men kjære pappa som klager her: Det er alltids mulig å arrangere slikt utenom barnehagen hvor en selv har ansvaret for at alle har en god opplevelse.

Også er jeg helt sikker på at du kan være trygg på at de ansatte i dine barns barnehage vil sørge for en knakanes god feiring både for dine og de andre barna, selv om festen har fått noe uventet mye oppmerksomhet.

God fest!

Følg Superpapsen på Facebook, Instagram og Snapchat.

6 kommentarer

  1. HALLELUJA!!!

  2. Yiannis (pappa uten gluten)

    Amen!

  3. Helt enig, hilsen en barnehageansatt

  4. Jeg husker med glede da jeg kledde meg ut i kostyme på karneval, men også gleden av å lage maske av en papptallerken og male og hele på masse glitter! Tror vi prøver å pålegge barn de gode minnene vi har til enkeltaktiviteter, men det funker sjeldent. La oss heller ha fokus på glede med de aktivitetene som blir lagt i barnehagen (som er en arena for læring og ikke en lekeplass med aktiviteter for å glede barna), så kan folk heller arrangere karnival ol. på egenhånd.

  5. Jeg husker med glede da jeg kledde meg ut i kostyme på karneval, men også gleden av å lage maske av en papptallerken og male og helle på masse glitter! Tror vi prøver å pålegge barn de gode minnene vi har til enkeltaktiviteter, men det funker sjeldent. La oss heller ha fokus på glede med de aktivitetene som blir lagt i barnehagen (som er en arena for læring og ikke en lekeplass med aktiviteter for å glede barna), så kan folk heller arrangere karnival ol. på egenhånd.

  6. Dette burde flere barnehager gjøre! Tenk så stolte barna blir av flotte fargerike masker de har laget selv!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.