Er det ungdommen en bør fokusere på når det kommer til nettvett?

Det er ikke alltid like lett å følge med i nyhetsbildet når en har hendene fulle av barn. Derfor har jeg ofte NRK alltid nyheter gående i bakgrunnen i håp om at jeg skal snappe opp noe av det som foregår i samfunnet utenfor i løpet av dagen. Og her forleden dag kom jeg over en forunderlig liten sak.

Vår barne- og likestillingsminister, Linda Hofstad Helleland, hadde nemlig klart å selge inn til NRK at hun har hatt et personlig møte med Facebooks sikkerhetssjef.

Formålet med møtet var å diskutere hvordan foreldre kan forberede barn og unge på godt nettvett i møte med den digitale verden. Jeg kan bare anta at møtet konkluderte noe ala «Facebook har alltid sikkerhet i fokus, spesielt for barn og unge. Vi tillater ingen barn å benytte våre tjenester, men det er viktig at foreldrene følger med på hva barna gjør, at de slår ned på mobbing på nett og for all del at ungdommen ikke kler av seg.»

Det finnes ganske solide etablerte miljøer i Norge som har jobbet med dette i en årrekke og som vet at det krever litt mer enn å be ungdom om å ikke kle av seg i møtet med digitale medier. Men jeg syns det er på høy tid at både regjeringen og samfunnet forøvrig legger fokus et helt annet sted enn på ungdommen. Det er kanskje ikke de som har det største behovet for å lære seg nettvett og at mobbing på nett er like ille som mobbing i det virkelige liv.

Jeg sier ikke at netthets blant ungdom ikke er et problem. Men utviklingen i kommentarfeltet, hvor foreldrene til flere av de unge under fullt navn legger ut grov hets om både enkeltpersoner og menneskegrupper er langt mer skremmende. Et nylig eksempel er en enkel video fra Rema 1000 i anledning valentinesdagen som nylig ble møtt med en vegg av hets og rasisme i kommentarfeltet. Kun fordi det var en kvinne med hijab med i reklamen.

Hvordan kan en håpe å lære barna til disse kommentatorene god folkeskikk og fornuft på nettet når de selv følger sine foreldre på sosiale medier og ser hva de skriver i kommentarfeltene?

Så jeg og Helleland deler bekymringen for barn og unges møte med digitale medier. Det er mange utfordringer de vil møte. Men det aller viktigste arbeidet akkurat i disse dager er kanskje å ta en runde med foreldregenerasjonen før en kan ha håp om å påvirke de unge. Og det viktigste verktøyet for å gi barn og ungdom godt nettvett går nettopp gjennom foreldrene.

Jeg er rimelig sikker på at det er en nær umulig oppgave å lære ungdommer nulltoleranse mot mobbing på nett så lenge foreldrene går foran som håpløse eksempler.

Følg Superpapsen på Facebook, Instagram og Snapchat!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.