Vi har vært med på en norgespremiére!

Den kulturelle dannelsen av Frans fortsetter. Og denne gangen har vi gjort noe svært voksent, men rimelig barnslig likevel.

Etter at jeg tok over permisjonen har jeg jo innsett at det er min plikt å ikke bare sørge for at Frans får i seg føde og litt omsorg innimellom. Han må jo også fostres kulturelt.

Og det er ikke til å skjule under en stol at også pappaen kan ha bruk for det siste. Det er vel noen år siden jeg opplevde noe kulturelt som ikke ble vist på Netflix, NRK eller andre skjermvennlige verktøy eller fra scenen på Øyafestivalen.

Uansett slo jeg og Frans raskt til da det åpenbarte seg en mulighet for å delta på en norgespremière av virkelig høykulturell karakter.

Selveste Kunstnernes hus åpnet nemlig dørene for babyomvisning for aller første gang! Og jeg og Frans trillet sporenstreks ned. Ikke overraskende var jeg den eneste pappaen som så muligheter for å legge et tidlig fundament for barnets forståelse av kunst.

Men det var desto mange flere mammaer som hadde tatt turen. Så alene var vi slett ikke.

Utstillingen som hang oppe da vi tok turen var med kunstneren Vanessa Baird. Dessverre skulle utstillingen tas ned helgen etter, så akkurat denne er det ikke mulig å få med seg her lengre. Men den var unektelig en opplevelse.

Med babyomvisningen fulgte det også en guide som fortalte både om kunstneren og kunsten. Og Vanessa Baird er en kunstner med sansen for det både politisk ukorrekte og det groteske. Hun syns en like godt kan lage et flott stilleben av en stor bæsj som av et fruktfat eller en vase med vakre blomster.

I det en kom inn la en først merke til de mange fargene før en sakte oppdaget at kunstverket var proppet med små detaljer som forsøkte å overgå hverandre i obskjøniteter.

Personlig syns jeg det var både interessant og gøy, men Baird er kanskje ikke en kunstner for de hårsåre blant oss. Men smaken er som baken, og den er heldigvis delt, noe Vanessa flerfoldige ganger hadde avbildet i sitt verk. Så for barn vil nok utstillingen ha vært særs morsom, selv om noen foreldre kunne fått problemer med å forklare i detalj rundt hvert enkelt element.

Men hva syns Frans? Jeg tror faktisk også han ble slått litt ut av alle fargene i det vi gikk inn i utstillingen. Men bortsett fra det var han ikke veldig interessert. Derimot syns han det var stas med et gedigent gulv å boltre seg på.

Men det ble ikke altfor mye boltring med tanke på at det hang kunst for millioner på veggene laget av tørrpastell på papir som ville kunne bli ødelagt om en såvidt sveipet bort i den.

Men her hadde Kunstnernes hus tatt en meget god vri. Etter omvisning ble nemlig alle foreldre og barn invitert ned på deres aktivitetsrom. Her hadde de lagt ut matter så barna kunne krabbe rundt, bød på klementiner, og tilbød både barn og voksne å prøve seg som kunstnere selv.

Frans forsynte seg grovt av klementinene, mens jeg grep muligheten til å teste mine kunstneriske evner.

Vi var jo tross alt i Kunstnerenes hus, og muligheten for å bli antatt til Høstutstillingenhar aldri vært større! Men jeg må nok innse at det neppe blir noen realitet med det første.

Det hører også med til historien at Frans ikke bare forsynte seg grovt av klementinene, men han tog også en stor bit av tørrpastelblyantene vi hadde til rådighet. Jeg krysser bare fingrene for at tørrpastell også inneholder en viss form for næring.

Summa sumarum
Som norgespremiere på et helt nytt tilbud for barn og foreldre i permisjon var det slett ikke dårlig. Jeg for min del håper virkelig Kunstnernes hus gjentar dette. Jeg kan jo ikke være sikker på om det løftet Frans kulturelle dannelse til nye høyder, men jeg føler i det minste min egen fikk en løft. Ikke minst var det gedigent pluss med samlingen etter omvisning hvor barna kunne få bevegd seg litt. For kunstutstilling vil nok uansett aldri ble den mest barnevennlige aktivitetem. Men selve omvisningen og tilbudet er det all grunn til å sette pris på. Karakter: 4/6

Pluss:
God omvisning, med høy takhøyde for barnegråt og barnelatter.
Egen samling med rom for barna til å bevege seg etterpå.
Kunstkurs for foreldrene.

Minus:
Kanskje mest interessant for foreldrene som aktivitet.

Babyomvisninger legges ikke ut på hjemmesiden til Kunstnernes hus, men informeres om på deres Facebook-side.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.