16. desember skal jeg noe helt spesielt!

Jeg føler at jeg gjør en rimelig god innsats for å skape en god fremtid for Frans, Thelma og Ellie. I hvert fall innimellom. Og at jeg bidrar for at mammaen også skal kunne leve et oppegående liv midt oppi galskapen det er å være trebarnsforeldre.

Men nå skal jeg endelig få muligheten til å gjøre en ekstra innsats også for helt ukjente barn!

Jeg tror jeg gjør mitt beste for disse 3, men nå skal jeg få sjansen til å gjøre noe viktig for helt andre barn!

16. desember fra klokken 20.00 skal nemlig Røde Kors arrangere Juleaksjonen på TV2, hvor artister, gjester, utvalgte kjendiser og altså undertegnede stiller opp for å gjøre en innsats.

Du lurer kanskje på hva jeg har å gjøre blant et prominent utvalg som dette. Det er ikke veldig merkelig. Årets Juleaksjon for Røde Kors har nemlig tematikken «Gi barn i nød en mulighet».

16. desember går Røde Kors’ Juleaksjonen av stabelen på TV2, med blant annet undertegnede på plass!

Mine barn ble ikke født med en sølvskje i munnen. Tro meg, jeg var tilstede ved fødselen for hver av dem og ville lagt merke til såpass. Men de lever likevel i en virkelighet hvor de kan nå alle sine drømmer.

Vi tar det som en selvfølge at de har tilgang på barnehage og skole, vi har et utmerket helsesystem som stiller opp med eksperter ved det minste antydning til utslag av varmeutslett og de skumleste de kan oppleve i hverdagen er å gå hjem i ettermiddagsmørket fra barnehage og skole uten refleks. Dette fordi de er så «heldige» å ha tilgang til den lille røde boka kalt «Norsk pass».

Vi snakker om en rimelig bekymringsløs tilværelse. Akkurat slik barn bør ha det!

Å kalkulere avstanden til denne virkeligheten sammenlignet med det som møter barn på flukt i for eksempel Libanon eller Somalia blir umulig. Eller barn på flukt fra forfølgelse i Myanmar til provisoriske, hastig oppsatte flyktningeleire i Bangladesh.

Det er rett og slett en absurd og nær ufattelig forskjell på det livet mine barn lever sammenlignet med deres.

Født i cirka samme år, lever på samme jord, men opplever totalt ulike virkeligheter. Det nederste bildet er fra en flyktningeleir i Bangladesh.

Bare i en enkelt flyktningeleir i Bangladesh har det den siste tiden kommet over 600 000 flytninger, deriblant et ukjent antall barn.  Og her trengs det hjelp umiddelbart. Røde kors er allerede på plass med et feltsykehus, men det trengs så veldig mye mer for å kunne hjelpe barna i denne leiren.

Her snakker vi ikke bare om våre velkjente barnesykdommer som 4. barnesykdommen, meslinger og krupp, men alvorlige infeksjoner fra sår, akutt underernæring og utfordringene med vann som inneholder mer bakterier enn noen av våre barn ville overleve.

Tilgang til skole og barnehage er noe disse barna gjerne kan drømme om, men som akkurat nå ligger langt utenfor rekkevidde.

Mens min Thelma steller seg i rekke til skolestart står disse barna i rekke for å få tildelt nødhjelpspakker organisert av det lokale Røde Kors i Bangladesh. Tanken om skole blir fjern når det viktigste er å berge livet.

Røde Kors vil gjøre en innsats for disse barna og verve faddere gjennom Juleaksjonen 2017 for å bistå både med akutt og langvarig hjelp. Jeg tror ikke jeg kan redde alle disse barna alene, men sammen kan vi kanskje få til noe.

Så den 16. desember skal jeg, sammen med Joachim Kleven, mannen bak seriene «Motherhood» og «Sweatshop», ta dere med på innsiden av Juleaksjonen. Via Facebook, Snapchat og Instagram vil jeg gi dere litt innsikt i hva som skjer både bak og foran kameraene. Dette kan dere selvfølgelig følge samtidig som dere ser sendingen på TV2.

6 år gamle Noor Mohammed flyktet med familien fra Myanmar til Bangladesh. Underveis sov de langs veien, som var blitt til gjørme i regnet. Han befinner seg nå i en provisorisk flyktningeleir, hvor Røde Kors er til stede, men kjemper en kamp mot tiden for å hjelpe han, og andre barn, å unngå sykdommer og underernæring. Og det haster. Den 16. desember håper jeg vi sammen kan gjøre noe for både han og andre barn i samme situasjon.

Så kanskje vil vi sammen kunne gi disse barna et håp for fremtiden, til tross for at de har trukket det korteste strået og fått tildelt «feil» pass her i livet.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.