Familie på fem uten bil – slik får vi det til!

Er det mulig å overleve en tilværelse med 3 barn, hund, og et aktivt liv helt uten bil?

I en alder av 37 år har jeg faktisk aldri eid min egen bil. Selv ikke nå som vi fikk tredje tilskudd i barneflokken har behovet for bil meldt seg.  De fleste har bil nesten øverst på lista når de får seg barn, og enkelte vil nok mene at vi er litt sære som ikke kryper til korset og skaffer oss bil for å gjøre hverdagen enklere. For det er nok veldig praktisk med bil når man har tre små.

Barna skal i barnehagen, vi skal på jobb, barna skal på turn og fotball. Vi skal på aktiviteter i helgene, besøke familie, storinnkjøpene skal gjøres og ting til hus og hage må anskaffes og fraktes både til og fra. Kan en virkelig få kabalen til å gå opp uten egen bil?

Vi bor jo heldigvis rimelig sentralt i Oslo. Men det er likevel 10 minutter å gå til nærmeste T-bane. Butikken ligger hakket nærmere, men det blir en drøy tur når en skal bære handleposer for en ukes forbruk til en familie på 5.

Og det tar sin tid å komme seg på jobb om morgenen når to barn først skal gå til barnehagen. Men helt ærlig så går det faktisk strålende! Og det krever ikke all verdens.

For storhandelen så benytter vi oss lett av tjenester som leverer maten rett på døra vår. Vi har matkasse annenhver uke. Da slipper vi å tenke på de tunge løftene for å sikre at kjøleskapet er fullt. Mangler vi brød til morgendagen? Bare å legge inn en kjapp bestilling på en av flere tjenester som leverer ferskt brød på døra!

Småhandlingen i det daglige tar vi på vei hjem fra jobb og barnehagen, om vi skulle mangle noe. Her er vi nok litt bortskjemt som bor i Oslo, men slike tjenester blir heldigvis tilgjengelig flere og flere steder landet over.

Ja, vi må kanskje stå over impulskjøpene på søndager da nærmeste søndagsåpne butikk ligger en halvtimes gange unna. Men tro det eller ei så overlever vi det også.

Så langt har ingen barn i huset sultet. Selv ikke på en søndag!

Og barna har ikke noe valg. Har det hendt de har klagd når det styrtregner ute og det aller beste hadde vært å sette seg i en tørr og varm bil på vei til barnehagen? Absolutt. Er det et alternativ? Nei. Men så viser det seg som oftest at det likevel ikke er umulig å gå selv. Eller sykle om det er mulig.

Jeg har steintro på at dette vil lønne seg når barna vokser opp og vi slipper å måtte fylle rollen som taxisjåfører dit de skal. Det blir nok mye følging til aktiviteter i årene fremover, men når de blir gamle nok til å finne veien selv er det ingen som spør om ikke pappa «bare kan kjøre». Da kan jeg sitte og nyte kaffen min i ro og mak.

I sommer gikk vi også til innkjøp av El-sykkel og fikk oss en sykkelvogn. Perfekt når vi skal ut på nye eventyr! Med dette i hus er det få områder i Oslo som ikke ligger for våre føtter, på tross av mangelen av bil.

Men hva så med de gangene kollektivt faktisk ikke er en mulighet, og det å gå eller sykle innebærer at en må planlegge for to dagsmarsjer? Vi har jo familie som bor et stykke utenfor Oslo. Og svigerforeldrene mine har en hytte i Hardanger. Eller hva om vi om sommeren plutselig får lyst til å ta en strandtur som er et stykke unna? Eller ta med barna på skirenn?

Vi er slett ikke motstandere av å kjøre bil, men da leier vi via Bilkollektivet hvor vi som oftest finner en bil i nærheten når vi har behov for det.

Det koster litt hver gang, men samtidig har jeg en anelse om at vi lett sparer noen tusen årlig både på bensin, forsikring, avgifter og vedlikehold. For ikke å snakke om kjøpet av selve bilen. Ikke minst sparer vi miljøet for helt unødvendig belastning. Så jeg vil påstå vår familie gjør en innsats på miljøfronten også.

Så jo, det er fullt mulig å klare seg som storfamilie uten bil. Tro det eller ei. Tvert imot sitter jeg ofte og lurer på hvorfor alle andre løper av sted og anskaffer seg bil så fort de får det første ultralydbildet foran seg? Og hvorfor en på død og liv skal sette seg i bilen så fort en skal ha med barna ut av huset?

Jeg sier ikke at vi aldri skal anskaffe oss bil. Det kommer helt an på bosted, livssituasjon og behov. Men det er altså fullt mulig å klare seg uten akkurat nå for oss!

Følg den bilfrie Superpapsen på FacebookInstagram og Snapchat!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.