Hjelp! Hvordan skal vi lure en 12 uker gammel baby?

Vi har en utfordring. Ja, jeg vet. Det høres kanskje ut som tidenes enkleste oppgave. Å lure en 12 uker gammel baby bør jo være enkle saker. Men tro meg. Det er det ikke.

Saken er den at Frans er meget glad i pupp. Det har han utvilsomt fra sin far, og jeg forstår han særs godt. Han er derimot ikke veldig glad i smokk. Faktisk såpass at han ikke gidder røre den syntetiske etterligningen av en pupp som jeg stadig forsøker å gi han.

«Hva er det der for noe pappa? Plastikk? Hva skal jeg med den?»
«Eh pappa… Det ligger noe på meg. Kan du vennligst fjerne dette uidentifiserte uforståelige objektet fra mitt nærvær takk?»

Her vil nok mange foreldre tenke «Herregud så deilig! Da slipper du jo alt kavet med smokkeavvenning!» Joda, jeg ser at det å slippe å ta turen til Kristiansand for å gi fra seg smokken til selveste Kaptein Sabeltann kan virke fristende for mange, men jeg vet også av erfaring hvor mye mer styr det kan bli med barn som ikke tar smokk.

Mens Thelma var en ivrig smokketilhenger, så var Ellie rake motsetningen. Det medførte at mammaen løp i skytteltrafikk inn til henne om kveldene med puppen parat når hun våknet med cirka 10 minutters mellomrom etter å egentlig ha lagt seg.

Og det er nettopp der Frans er nå. Og aner du hvor irriterende det kan være å bli avbrutt akkurat i det det nærmer seg en series høydepunkt? Ok akkurat det er en liten overdrivelse. For så langt har vi vel rukket å tilsammen se den første halvtimen av episode 1 av serien vi begynte på etter at Frans ble født. Glem bingewatching! Bitwatching er det nye store!

Uansett vet jeg med sikkerhet at om Frans lærer seg å ta smokk så går vi en litt roligere tid i møte, på tross av at vi vil ha perioder hvor vi frenetisk leter etter erstatningssmokker i stelleveska, og vil møte på noen utfordringer når smokken må ta farvel. Men de utfordringene har jeg ingen planer om å fundere over nå.

«Nei nei nei! Jeg vil ha pupp! Du av alle burde forstå såpass pappa!»

Så hva er ditt beste triks for å få en baby til å ta smokk?

Jeg har foreslått for mammaen at vi skal smøre den inn med majones. Det ble kontakt avslått med trusler om at jeg kunne glemme både pappaerm og å sove i samme seng om det engang skulle vurderes å teste ut. Men hva gjør du for å lure en 12 uker gammel baby til å ta smokk?

Jeg lover ingen belønning for beste tips, men jeg kan friste med at det kanskje blir hakket mer energi til å glede dere med skriblerier på bloggen her!

Hvordan vil det gå med prosjekt smokketilvenning? Følg Superpapsen på Facebook, Instagram og Snapchat.

12 kommentarer

 1. Et tips kan være å prøve smokk som er en størresle større enn den han skal ha ut i fra alder. Vet det har hjulpet flere.

  Et annet tips:
  Prøv Chicco smokk fra apoteket, den er ikke særlig pen, hel gummi, men det funka hos oss. Etterpå skifta vi over til vanlig smokk. På apoteket sa hun at selv de mest kresne barn stort sett tok denne smokken, og for vår del var det sant. Måtte fortsatt putte den inn flere ganger før hun skjønte
  poenget, men det tok ikke lang tid.

  Ellers prøve flere merker, holde smokken inne i munnen, være tålmodig og ikke gi seg

 2. Kan også anbefale en smokk i størrelsen større. Det har fungert med de to siste som var kresne.

 3. Vi hadde det samme problemet. Vi fant til slutt ut at latexsmokk, en størrelse større og med litt morsmelk på gjorde susen. Måtte prøve flere ganger før hun forsto det da, men plutselig ble den godkjent!

 4. Vi har samme problemet. Lillebror er snart 5 mnd, og nekter å ta smokk. Storesøster digga smokken til hun var 10 mnd, da var det smokkenekt.

 5. Min teori er at man kan ha uflaks å få en sånn kjip unge som bare ikke vil ha smokk. Jeg har for sikkerhets skyld fått to. Fikk også høre utallige ganger at vi slipper avvenning, men man bryr seg vel for pokker ikke noe om det når ungen hyler etter noe å putte i munnen for ente gang den kvelden, eller bæljer i bilen. Vet ikke hvor mange timer og kroner vi brukte på smokkeprosjektet, men det var ikke få! Slo oss til slutt til ro med at sånn var det bare, og det var egentlig litt digg å slutten å prøve. Og sånnni ettertid så var det jo veldig deilig å slippe den avvenninga..

 6. Litt malt ekstrakt på smokken hjalp her

 7. ta sukkervann på. det gjør vi på barsel med brystkjold. Hilsen barnepleier

 8. Altså du dypper smokken i sukkervann, slik at smokken smaker søt. Det gjør at han begynner å suge på smukken. Det kan være dere må gjenta prosessen, eventuelt ta en sprøyte(uten spiss) å sprøyt inn sukkervann eller morsmelk i starten av sugingen ved munnviken slik at han venner seg til smokkens form. Sukkervannet gjør at han suger selv om han syns smokken er ekkel.

  1. Takk for tips! Og syns det er herlig at du poengterer et det er snakk om sprøyte uten spiss. Håper ikke det ligger faktiske erfaringer bak det… 😀 Nå skal det bli sukkervann i hjemmet!

 9. Vi opplevde at en str mindre var det som måtte til. Vi brukte den minste til NUK, Str 0 (prematur/0-1 mnd) når mini var 2 måneder. Han er nå 2,5 år og bruker for tiden str 6-18 mnd. Håpløst, men det funker.

 10. Tålmodighet var tingen med minstemann. I 9 mnd kjempet han mot smokker, men så plutselig var det en av de beste tingene som finnes, og nå vil han helst ta igjen alle smokkbruken han gikk glipp av i starten!

 11. Smokken «trøst» funka for oss

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.