5 ting du IKKE sier til en nybakt mamma!

Jeg har tidligere gitt råd til fedre der ute angående ting de ikke bør si til nybakte mødre om de har lyst til å være med å se barna sine vokse opp. 

Men det er ikke bare fedre som trenger gode råd. Her er 5 ting absolutt ingen bør si til en nybakt mamma:

1. Har du forsøkt å gi den pupp/vugge/skifte bleie?
Mange vil gjerne komme med sine beste tips til mødre. Spesielt når barnet hyler som besatt. Men ja, mammaen har trolig forsøkt det aller meste og akkurat der og da, mens ungen hyler illsint, er ikke det hun trenger velmenende råd. 

Si heller «Gi den til meg, så kan du gå en tur eller no. Jeg fikser biffen!» Eventuelt skygge banen til moroa er over og ungen roer seg igjen.

2. Jeg hadde gjort det sånn om det var mitt barn…
Alle finner sin metode for sine barn som fungerer best for dem. Om mammaen ikke spør spesifikt om råd så er det heller ingen grunn til å føle trang for å korrigere nybakte mammaer. Det aller meste finner mamma og barn ut av helt på egenhånd.

3. Min fødsel var garantert 10 ganger værre!
Selv om jeg ikke har gjort annet enn å bivåne en fødsel føler jeg meg rimelig trygg på at en kan slå fast at det sjelden er gøy å gjennomgå en. Og mødre deler gjerne erfaringene med hverandre etterpå. 

Det er derimot ingen grunn til å forsøke å overgå en nybakt mammas erfaring. Selv ikke om du selv hadde en fødsel som varte i 3 dager, uten smertelindring og det føltes ut som ungen klorte seg fast på innsiden.

4. Bare vær konsekvent!
Oh yes, det tenkte jeg også før jeg fikk barn. Det ble kastet på bålet fortere enn Johanne Nilsdatter ble tatt av lokalbefolkningen i Kvæfjord i 1695. Ja det er utvilsomt et godt råd. Men ikke alltid like enkelt å etterfølge. Spesielt ikke i starten da barn er mer uforutsigbare enn Kim Jong-un på en regnværsdag.

5. Da jeg fikk Gunnar…
Bestemødre er fantastiske å ha. Men de kan samtidig være de som gjerne vil bidra mest med sine gode råd og tips. Og gjerne basert på hva de gjorde for 20-30 år siden. Og for nybakte mammaer kan nok svigermødre og hva de gjorde den gang pappaen ble født være de vanskeligste tipsene å svelge. Spesielt om de står med gulp på skulderen, ømme bryster, udusja og et barn som mest sannsynlig er besatt av djevelen på armen. 

Mitt aller beste råd til svigermødre, og mormorer, er å servere gode råd, men i det skjulte og heller som praktiske tips og ikke formanende innspill.

Flere tips? Følg Superpapsen på Facebook, Instagram og Snapchat!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.