3 barn og ingen bil. Er det mulig?

Mange lurer på hvordan vi takler hverdagen med 3 barn, hund og uten bil. Er det i det hele tatt mulig?

Det er mye en skal gjøre i hverdagen som småbarnsforeldre i alderen nyfødt, 3, og 6 år. Barna skal i barnehagen, vi skal på jobb, barna skal på turn og svømming, vi skal på aktiviteter i helgene, besøke familie, storinnkjøpene skal gjøres og det er stadig ting som må kastes, hentes, handles inn.

Kan en overleve dette eventyret uten bil?

De fleste normale mennesker har bil nesten øverst på lista når de får seg barn. Vi har derimot aldri eid noe form for kjøretøy. Hvordan er det mulig?

Vi bor jo heldigvis rimelig sentralt. Men det er likevel 10 minutter å gå til nærmeste T-bane, butikken ligger hakket nærmere, men det blir en drøy tur når en skal bære handleposer for en ukes forbruk til en familie på 5.

«Øy pappa! Du tok feil! Det er ikke 3 barn for prisen av 2!»

Og det tar sin tid å komme seg på jobb om morgenen når to barn først skal gå til barnehagen. Men helt ærlig så går det helt strålende!


For storhandelen så benytter vi oss lett av tjenester som Kolonial eller Marked som leverer maten rett på døra vår. Vi har Godt Levert annenhver uke som leverer kasser med ferdige menyer. Så da slipper vi å tenke på de tunge løftene. Mangler vi brød til morgendagen? Bare å legge inn en kjapp bestilling på Brødboksen! Småhandel i det daglige tar vi på vei hjem fra barnehagen om vi skulle mangle noe. Men da slipper vi å bære tunge poser med oss hjem.

Ja, vi må kanskje stå over impulskjøpene på søndager da nærmeste søndagsåpne butikk ligger 20 minutter unna. Men tro det eller ei så overlever vi det også.

Så langt har ingen barn i huset sultet. Selv ikke på en søndag!

Og barna har ikke noe valg. Har det hendt de har klagd når det styrtregner ute og det aller beste hadde vært å sette seg i en tørr og varm bil på vei til barnehagen? Absolutt. Er det et alternativ? Nei. Men så viser det seg som oftest at det likevel ikke er umulig å gå selv. Eller sykle om det er mulig.


Jeg har steintro på at dette vil lønne seg når barna vokser opp og vi slipper å måtte fylle rollen som taxisjåfører dit de skal. Det blir nok mye følging til aktiviteter i årene fremover, men når de blir gamle nok til å finne veien selv er det ingen som spør om ikke pappa «bare kan kjøre».

Da kan jeg sitte og nyte kaffen på terrassen i ro og mak.

«Ro og mak» er fremmedord akkurat for tiden. Men en dag kommer det. Tror jeg…

Men hva så med de gangene kollektivt faktisk ikke er en mulighet og det å gå innebærer at en må planlegge for to dagsmarsjer? Vi har jo familie som bor i skogen i Ski. Og mammaens foreldre har en hytte i Hardanger. Eller hva om vi om sommeren plutselig får lyst til å ta en strandtur som er lite tilgjengelig med kollektivt? Eller ta med barna på skirenn?

Det hender jo vi vil bevege oss litt utenfor allfarvei. Faktisk ganske ofte. Hva gjør vi da?

Vi er slett ikke motstandere av å kjøre bil, men da leier vi via Bilkollektivet hvor vi som oftest finner en bil i nærheten når vi har behov for det. Der kan vi også leie varebiler om vi skal frakte større ting. Perfekt for småbarnsfamilier med hus og hage som stadig må ta turen til IKEA, Plantasjen eller dynga med hageavfall etter våre mer eller mindre vellykkede forsøk på å få en bugnende hage.

Det koster litt hver gang, men samtidig har jeg en anelse om at vi sparer noen tusen årlig både på bensin, forsikring, avgifter og vedlikehold. For ikke å snakke om kjøpet av selve bilen.

Så jo, det er fullt mulig å klare seg som storfamilie uten bil. Tro det eller ei. Tvert imot sitter jeg ofte og lurer på hvorfor alle andre løper av gårde og anskaffer seg bil så fort de får det første ultralydbildet foran seg? Ikke minst får både jeg og barna mengder med mosjon.

Jeg sier ikke at vi aldri skal anskaffe oss bil. Det kommer helt an på bosted, livssituasjon og behov. Men det er altså fullt mulig å klare seg uten akkurat nå for oss. Det eneste jeg egentlig kunne ønske meg var en elvaresykkel med plass til barna. Da tror jeg det meste av muligheter hadde ligget åpne foran oss!

Følg den bilfrie Superpapsen på Facebook, Instagram og Snapchat!

8 kommentarer

 1. Jeg bor på en øy uten biler, så jeg må gå en kilometer til bilen. Uansett vær går barna og vi fordi vi må men alt går med den rette innstillingen. Utenfor øya-er det dårligere kollektiv tilbud en det er der du bor,så da må vi ha bil. Men bilen er jeg ikke klar for å slippe! *innstilling* Heier på dere!

  1. Bil er veldig greit når en faktisk ikke har andre muligheter. Men sånn som vi bor skal jeg ikke klage på kollektivtilbudet 😀 Men en bilfri øy hørtes også fantastisk ut!

 2. Vi har nå en mini på 9mnd og erstatter bilen med elsykkel og sykkelvogn nå ila våren. Vi betaler i snitt 7000kr i mnd på bil og det kunne vi mye heller tenkt oss å legge i andre ting f.eks. større nedbetalinger på boliglånet, pensjon og ferie mm. Vi fant ut at vi kan ha leiebil i 2 uker hver måned for samme pris som vi nå betaler for en bil som stort sett kun brukes av pappaen til og fra jobb. Den avstanden er veldig sykkelvennlig, og med sykkelvogn kan vi begge hente og levere om hverandre uten masse planlegging
  Vi bor ikke like sentralt, og attpåtil i en ganske bratt bakke, men byen er liten og sykkelstiene her er godt utbredte så med en liten motor på bakhjulet så tenker vi det skal gå helt fint å leve uten bilen!

  1. Heia heia! Jeg har klart trua! Og ja, leiebil vil enkelt fikse de fleste behov en faktisk har for bil i løpet av et år.

 3. Levd uten bile i 1 år. Alene med 3 barn 🙂 å det funker fint for vår del. Skolen i gåavstand ca 15 minutter å gå. Barnehagen er litt lengre unna. Men godt busstilbud. Butikken i gåavstand. Og bussholdeplass nesten i umiddelbar nærhet. Når jeg ble alene handlet det om å priorierte pengene riktig. Da jeg var dum og ikke sikret meg igjennom årene som samboer. så en liten påminnelse til alle. Sikre dere selv 😛 selvom en trur det skal vare livet ut 😉 men å ha bil er ikke en nødvendighet. En må se på mulighetene og ikke begrensningene. Ungene mine funker bedre på skolen siden dem får den lille gåturen om morgenen. Manga av di fineste samtalene finnes sted når vi kan gå å snakke og undres over alt.

  1. En gåtur om morgenen har aldri skadet noen! Selv om de av og til tar veeeeeeeeeeldig lang tid 😛

 4. Kjøp den sykkelen! Me har to barn og ingen bil. Elsykkel er det beste me har kjøpt. Det nyaste tilskotet er kassesykkel, der får babyen òg plass. Eller storhandling på butikken. Så det kan revolusjonere kvardagen dykkar. Sjølv om den ikkje ser verst ut allereie:)

  1. Skal se det blir sykkel bare vi får fylt opp familiekassa litt 😀 Koster visst å få barn 😛

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.