Babykino: Er American Sniper noe for permisjonen?

Lykken var stor da det viste seg at «American Sniper» gikk på babykino i dag. Vi snakker krigsfilm basert på livet til den amerikanske snikskytteren Chris Kyle som visstnok har 160 liv på samvittigheten. Alt lå altså klart for litt action. Hva syntes Ellie om filmen?

Denne gangen tok vi ikke turen alene. Ellie fikk med seg to venner. Tydeligvis syns hun det er litt for flaut å gå på kino med bare pappaen. Barn i dag vokser sannelig fort opp!

IMG_0143
«Bra du kom Oda! Det er bare sååå flaut å være på kino bare med pappa!»

Hva handler så American Sniper om? Filmen er basert på den amerikanske snikskytteren Chris Kyle, en av USAs store helter fra Irak-krigen. Med 160 drepte på sammvittigheten er ikke det overraskende at det blir litt ståhei.

Ellie syns det tallet var litt pinglete. Hun var ikke sen om å opplyse resten av salen om at finske Simo Häyhä med en enkel rifle med enda enklere sikte tok drepte over 500 russere under Vinterkrigen.

SAMSUNG CSC
«Og det er bare de offisielle tallene folkens! Tygg på den puppen du!»

Heldigvis var salen av det imøtekommende slaget som hadde lite imot avbrytelser under filmen.

Uansett, Chris Kyle verver seg til hæren og ender, etter litt romantikk i starten, opp i Irak. En enkelt tur blir til flere og kort sagt blir det etterhvert mange døde irakere. Han blir raskt en legende på slagmarken. Men den store jakten er å få has på irakernes egen snikskytterkonge.

Samtidig sliter Chris med å forholde seg til kone og barn hjemme. Men om han virkelig sliter eller om det hele bare er skuespill er historien litt for grunn til å komme helt inn i. Både jeg og Ellie var enige om at jo fortere han kom seg tilbake til Irak dess bedre.

IMG_0140

Om du har sett «Enemy at the gates» så er storyen rimelig lik. To snikskyttere kjemper en kamp på liv og død hvor de stadig forsøker utmanøvrere hverandre. Men mens vi blir lett kjent med Chris hjemlige forhold får vi lite innblikk i hva fienden hans føler om saken. Har han for eksempel også barn som savner han hjemme? Dette kommer ikke klart frem. I hvert fall ikke som jeg fikk med meg. Her skal det sies at Ellie oppdaget at hun kunne gå ned trappa i kinosalen med hodet først noe som tok vekk oppmerksomheten min fra lerrettet et øyeblikk.

IMG_0141

Men jeg tror irakeren hadde rollen å fremstå som en ond mann. Du kan jo gjette hva som skjer med onde menn på film.

Det at irakernes bakgrunn og liv ikke kommer klart frem er litt bom. Det kunne gitt litt dypere konflikt i filmen. Men det gjør det hakket enklere å forstå at det på filmen er en bra ting at de skytes ned som fluer. Selv når det er små barn det er snakk om. Så lenge det er irakiske barn er de legitime mål må vite selv om Chris selv nesten feller en tåre. Men bare nesten.

Det er trolig ikke meningen at det skal føles på samme måte når amerikanerne lider samme skjebnen, men helt ærlig gråt jeg ikke da heller. Ikke fordi ikke krig er forferdelige saker, men fordi denne filmen er en smule grunn.

IMG_0142
«Hvor mange har han drept nå pappa? 10? 20? 50? Si ifra om det skjer noe, vi leker bak her.»

Men samtidig fungerte det helt greit med tanke på at jeg samtidig måtte følge med på Ellies krumspring. Som lett underholdning på en permisjonsdag var dette helt ok, men ikke mer.

Hva Ellie syns? Hun var med i starten, men når hun etterhvert forstod at det nærmeste en kommer pupp i denne filmen er med BH sa hun takk for seg.

IMG_0139(1)

Og det var nok lite greit, for 2 timer og 14 minutter kunne blitt litt lenge for henne med denne filmen.

Karakter: 4/6. Ok, men neppe en film vi ser igjen. Ellie syns det kunne vært mer pupp i filmen og der er jeg helt enig.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.