Kjære NAV, skjerp dere!

Aller først. Jeg har tidligere hatt gode erfaringer med NAV. Når Thelma kom fikk vi god oppfølging i den kontakten vi hadde med dem. Denne gangen skal det derimot ikke handle om den solfylte siden av NAV. Tvert imot.

3343

Saken er den at mammaen sitt vikariat tok slutt ved nyttår. Med tanke på at hun kun noen uker etter skulle offisielt ut i permisjon var det få som ville tilby henne jobb. Før jul søkte hun derfor om dagpenger for den korte tiden hun ville stå uten inntekt slik at vi ikke bare skulle måtte overleve på min lønn. Samtidig søkte hun om foreldrepenger i forbindelse med fødsel og permisjon. Dette har skjedd så langt:

 • Mammaen sender søknader til NAV før jul.
 • Mammaen ringer til NAV en uke etter nyttår for å høre om de har mottatt søknaden om dagpenger siden hun ikke har hørt noe. Svaret er et noe oppgitt «Den er inne og under behandling». Hun får samtidig beskjed om at hun hadde blitt inaktivert som arbeidssøker siden hun ikke hadde sendt inn medleskjema de to siste ukene. Det måtte hun visst forstå at hun måtte gjøre selv om hun ikke har fått noe svar på søknaden fra NAV.
 • NAV opplyser en uke etter per brev at lønnsslippen mammaen har sendt inn for å vise arbeidsinntekt har feil kode og at søknaden ikke kan behandles før lønnslipp med riktig kode er sendt inn. Her blåser det normalt noen sikringer hos selv oppegående personer.
 • Mammaen går innom gamle jobben som gir henne lønns- og trekkoppgave for fjoråret. Mammaen går ned til det lokale NAV-kontoret med skjemaet og leverer dette.
 • Mammaen ringer uken etter til NAV angående søknaden om foreldrepenger. Hun får da svar om at søknaden er mottatt, men at søknadsfristen på 12 uker enda ikke er utløpt.

Siden dette har vi ikke hørt noen ting.

44445
NAV, nå haster det. Vi har et barn som krever sitt og i vårt samfunn krever det også økonomi.

Kjære NAV. Jeg kan opplyse om at barnet kom for en uke siden. Både det og mor skal ha mat, det brukes bleier over en lav sko, vi må bruke strøm for å sørge for at både vi og barnet holder varmen og jeg skal ikke engang nevne antall vask som må til for å holde barnet med rene gulpekluter, klær og vaskekluter. Det er samtidig både en far og en storesøster i huset som skal holdes i live. Da kan det fort bli et problem at mammaen siden nyttår har hatt null inn på kontoen.

På deres nettsider opplyser dere om at søknader om foreldrepenger ikke må sendes inn før 4-6 uker før permisjonen starter, «Hvis du søker tidligere enn dette, må du dokumentere arbeidsforhold og inntekt en gang til.»

Det hadde muligens vært smart å opplyse om at selve behandlingstiden derimot kan ta opp til 12 uker, og at dette medfører at barnet kan bli født før søknaden er innvilget og det utbetales penger ment for å holde liv i nevnte barn.

Mens jeg er i gang har jeg noen andre tips til dere:

– Informer raskt per brev eller epost at søknader er mottatt. Da slipper vi å ringe dere for å spørre og dere kan bruke tiden på det dere faktisk skal.

– Enda bedre. Sett opp en nettportal der den enkelte kan gå inn og få oversikten over gangen i sine søknader. Da slipper dere to telefoner til fra oss.

– Sørg for mer effektive rutiner for standard søknader av denne typen.

– Bonustips: Ta en runde på nettsidene deres og se på både struktur, språk og brukervennlighet. Jeg kjenner folk med doktorgrad som kan bli svimle av informasjonen dere gir.

Det fødes cirka 60.000 barn i Norge årlig. Jeg antar at standard søknad om foreldrepenger er noe dere har en del av. At en slik søknad, hvor alle papirene er på plass, skal ta 12 uker å behandle tyder på at noe muligens er galt. Spesielt når dere presiserer at dere ikke vil ha søknader tidligere. Jeg er meget takknemlig for støtteordningene vi har i Norge, men da er en også avhengig av at disse fungerer. Mammaen har allerede ytret ordet «Idiotisk». Jeg vil ta en litt mer konstruktiv tilnærming og heller kalle det «Uheldig, og i verste fall kritisk». Thelma på sin side mener dette er «Enerverende byråkratisk innefektivit på grensen til det banale».

For å være ærlig lider ikke vi personlig noen nød. På grunn av en økonomisk oppegående mamma har vi midler til å dekke både lån, regninger, matutgifter, babyutstyr og litt moro for storesøster. Og jeg håper og tror at vi får etterbetalt penger for den perioden vi allerede har passert når søknadene endelig ligger på toppen av bunken.

Men hva med de som ikke har dette på plass? Alenemoren med som har husleie som forfaller, strømregning som må betales og et sultent spedbarn på armen? Eller paret hvor pappaen studerer og en nybakt mor som nylig har fått avsluttet sitt lavlønte vikariat? Eller hun hvor arbeidsgiver nekter å utbetale noe lønn før NAV har bekreftet at de vil betale foreldrepenger for permisjonstiden? For disse er det krise. Disse bekymringene fortjener ingen som nettopp har født et barn. Da har en mer enn nok å fokusere på allerede.

Så kjære NAV, takk for jobben dere gjør, men skjerp dere. Så skal vi slutte å ringe og oppta verdifull tid med å etterspørre våre søknader, tid som dere heller kan bruke på de som faktisk trenger det.

Ps: Ved forrige permisjon sognet vi til en annen bydel og et annet NAV-kontor. Der fikk vi effektiv og god oppfølging, og uten å spørre om det opplysninger om hvordan søknadsprossessen lå an. Så en virtuell blomst går til NAV Sagene, som fortjener skryt. Jeg håper bare ikke effektiviteten på vårt nye NAV-kontor representerer NAV-kontorer flest.

Følg Superpapsen på Facebook.

15 kommentarer

 1. Til info: Begge bydelenes søknader behandles av samme forvaltningsorgan 😉

  1. Takk for oppklaring der Ellen. Da var vi kanskje bare heldige med kontaktperson forrige gang. Evt uheldige denne gangen….

 2. Elisabeth

  Dere får gjøre som jeg gjorde. 6 uker etter at tvillingene var født var jeg lei av å snakke med NAV pr telefon og forklare saken igjen…og igjen…og igjen, så jeg dro på NAV og begynte å informere om mating og rutiner rundt bleieskift og hvor mange skift det lå i stelleveska. De skjønte ikke helt hvorfor de skulle ha denne informasjonen før jeg begynte å gå uten vogna. Jeg sa at jeg ikke hadde råd til å ha ungene, så de fikk ta vare på de. Jeg fikk til svar «dette vil du ikke» og det hadde de jo rett i, men jeg svarte at jeg ikke så noen annen mulighet. Dagen etter var saken behandlet og pengene var på konto(samtidig som jeg fikk en litt trassig saksbehandler på telefonen som forklarte at siden jeg maste sånn og kranglet meg fram i køen måtte noen andre vente ekstra lenge på å få sin sak behandlet).

  1. Elisabeth, dette skulle jeg veldig gjerne vært vitne til. Kongebra, men jeg antar at du faktisk også var desperat. Jeg tviler på at mammaen vil gjøre det samme her, men kanskje jeg må ta oppgaven om dette tar mye lengre tid.

 3. På NAV-kontoret i Larvik møtte jeg en dame som syns det var strålende å trykke på alle hormonknappene til en høygravid kvinne, og resultatet var at tårene spruta til alle kanter. Ho ville ikke få seg til å tro at jeg skulle bli alenemor, og jeg grein i to dager. Heldigvis var det ikke ho som bestemte, og etter jeg bytta by har jeg bare blitt møtt av hyggelige mennesker og forståelse! Kontoret i Larvik har for øvrig et veldig fortjent dårlig rykte!

  1. Er det mulig. Noen mennesker har utvilsomt valgt feil yrke. Tydelig at du ble utsatt for en sadist av verste sort som likte jobben sin litt for godt. Men bra du også har positive erfaringer. Bare synd at det varierer så veldig fra kontor til kontor.

 4. Da vi bodde i Oslo var det nettopp sånne ting som skjedde hver gang man hadde kontakt med NAV. Prøvde man å kontakte dem på telefon satt man bare i kø til man kom til noen som ikke kunne svare på spørsmålet ditt. Skulle man prøve å møte de ansikt til ansikt ble man satt opp til avtale på feil kontor. Bare sånne ting man ønsker når man er proppfull av gøye hormoner.

  Da vi flyttet til landet tok de telefonen etter to-tre ring, ordnet alt mens vi snakket, og pengene var på konto dagen etterpå. (Hint, hint)

  1. Hehe glem det! NAV blir neppe årsaken til at vi skal flytte ut av byen.

   1. Hehe, lov å prøve 😉

 5. Vi forsøkte oss på en permisjonsfordeling utenfor normalen forrige gang, og det skapte litt forvirring hos NAV.

  Vi hadde permisjon annenhver uke, en løsning som virkelig kan ANBEFALES (Arbeidsplassen hadde kompetansen tilgjengelig, vi beholdt kontakten med arbeidslivet og vi ble likestilte, da ingen av oss hadde mer peiling på barnet enn den andre, og barnet ser ut til å ha fått et godt forhold til oss begge), og absolutt burde vært standard, men det var tydelig i møte med NAV at ikke mange velger denne løsningen.

  Det var ikke lett å skjønne hvordan dette skulle føres i skjemaet, og når vi ringte til NAV, fikk vi beskjed om at vi skulle oppgi hvor lenge mor skulle være hjemme, så begynte fars permisjon etter det. Hmmm… De flinkeste vi var i kontakt med på NAV leste opp fra NAVs nettsider ca like bra som oss – de andre hadde litt dårligere oversikt enn det vi hadde klart å skaffe oss.

  Etter mye styr ga vi opp, og søkte det som kalles gradert uttak begge to. (Dette ønsket vi egentlig ikke fordi man da kun kunne ha en arbeidsgiver, og jeg hadde litt småinntekter på si. Ærlig som jeg var, var jeg redd det ville bli sett på som trygdesvindel eller noe hvis jeg jobbet mer enn 100% de ukene jeg ikke hadde permisjon. – Det viste seg imidlertid etterpå, at inntekten fra biarbeidsgiver, som jeg styra med å dokumentere, var for lav – i forhold til totalinntekten – til at det ble telt med i beregningen av fødselspenger… What?? men da tenkte jeg i hvertfall «Fuck it!» og jobba som vanlig.)

  Behandlingstiden hos NAV var forsåvidt ikke noe å klage på, men når det blir så mye frem og tilbake å få det riktig, så tar det jo litt tid likevel. Den siste gangen vi fikk søknaden i retur så var det fordi vi ikke hadde oppgitt hvilke uker som var pappaperm. Han skulle altså være hjemme ca halvparten av ukene, men for NAV var det viktig at vi satte opp hvilke av disse som var pappaperm. Vi forsøkte å gå innom det NAV-kontoret og spørre om det spilte noen rolle hvilke uker vi satte opp. (Jeg kunne jo se for meg at dette kanskje hadde noe å gjøre med at reglene for hva mor må gjøre mens pappa er hjemme er ulike for det som heter pappaperm og det som er pappas del av fellesdel.) På NAV-kontoret møtte vi en hyggelig dame som kunne slå opp på nettsiden hvor mange uker pappapermen var på og mente at det ikke hadde noe å si hvilke uker vi valgte som pappaperm (men det var visst viktig at vi satte opp noen tilfeldige uker selv, og at ikke NAV valgte noen tilfeldige for oss). Damen ba oss skrive datoene på et ark og sende dem i posten til den adressen som stod på brevet vi hadde fått…. (Vi står altså på kontoret, og hun er på nett, men vi må sende det i posten… – Godt organisert!)

  Nå skal vi straks søke igjen… Samme løsning, så nå går vi rett på gradert uttak og fører opp tilfeldige uker for pappa perm med det samme, og håper på rask behandling.

  1. Jeg tror faktisk dere egenhendig ødela NAV med ordningen deres 😛 Men håper det går lettere denne gangen nå som dere kjenner systemet.

   1. Ja. De driver nok fortsatt og henter seg inn igjen etter arbeidet med vår søknad. Så vi får vel bare beklage at det antakelig er vår skyld at det går så tregt for dere nå… 😉

 6. Jeg reserverte bord på en favorittresturant, tok utskrift x4 av hele året 2014 +2015 fra timeanddate.com, skaffet markeringstusjer i tre forskjellige farger, printet ut det som er av regler fra nav om foreldrepenger, bestilte barnevakt og inviterte mannen på dejit for å finne ut av uker og ferie og ulønnet permisjon, og sånt. Vi trengte alle eksemplarer av kalender før vi kom frem til en variant som oppfylte alle behov og ønsker.

  Så var det å fordele uker. Etterpå tok jeg med resultatet, tegnet det opp på enda to eksemplarer av kalender fra timeanddate, scannet og sendte til arbeidsgiverne så de kunne godkjenne dette.

  Alt er bra så langt.

  I neste uke skal jeg fylle ut skjemaet som skal til nav. Jeg har bestillt en mengde maple walnut-is som vil få jordmor til å steile om jeg forteller det. Det må til. Jeg skal jo i krigen. Skjemakrigen.

  Vurderer å legge ved kopi av de fine kalenderne vi lagde. For i kalenderform gir det mening, på skjemaet blir det bare masse linjer.

  Når det gjelder supermammaen, så er det et eget plas spå skjemaet for de som ikek har arbeidsgiver som forskuterer permisjonspenger. Dette krysset er ikke DIGERT, RØDT, og plassert LETT SYNLIG. Pussig nok. Så det blir sånn leie lanke saksbehandling, for å informere dem om at denne søknaden var sånn hvor man ikke får forskuttert foreldrepenger, så den haster litt mer. Det går fint å klage. Tar 6 mnd ca å få svar. Jeg gjorde det likevel.

 7. Denne var kjempebra, og fortjente videreformidlingen til Aftenposten. Håper det blir en tankevekker for Nav!
  Men vær så snill å ikke omtale mødre (eller andre) som «nybakte». Brød kan være nybakte, men hverken mødre eller andre har kommet ut av noen ovn eller annen bakeprosess.

  1. Lise Linselus

   «Nybakt» er et begrep som forklarer mye og som er godt innarbeidet i språket vårt. Get over it!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.