Til Sinnasnekker’n og alle andre pappaer som ikke har glede av pappapermen

Jeg ser at den godeste Sinnasnekker’n er ute i avisen med påstanden «Hverken far eller barn har noen glede av pappaperm». Han mener at det heller bør være morens oppgave å ta seg av barnet den første tiden, så kan pappa heller komme på banen litt senere. Alt under påstanden «Fordi kvinner er så mye flinkere til det». Også Robsahm som er så ivrig på at kvinnene må delta i husbyggingen.

5324facepalm

Først ble jeg litt oppgitt. Vi lever i 2014. Årlig fødes det cirka 60 000 barn i Norge og potensielle pappaer i permisjon er dermed nesten like høyt. Om de ikke hadde glede av det, og om barna tok skade av det så ville du neppe sett så mange blide fedre med små barn rundt omkring. Kort sagt. Pappapermen er dritkul, om den benyttes riktig.

Jeg vurderte selvfølgelig å ringe opp hr. Robsahm og si han et alvorsord eller to, men så innså jeg at vi menn er jo også forskjellige. Otto Robsahm er dritgod til å fikse hus. Mine evner på det området derimot. Ikke fullt så imponerende. Sist jeg var innom Maxbo for å kjøpe noen helt enkle gulvlister ble jeg nær kastet ut på grunn av manglende mannsgen.

Derimot er jeg mye flinkere til å finne på ting å gjøre med barna uten at jeg føler det går utover mine evner som mann. Så i stede for å skjelle deg ut hr. Robsahm gir jeg deg heller noen av mine beste tips til aktiviteter i pappapermen, og et par aktiviteter som burde ha vært til. Nettopp for at vi menn skal ha det ekstra glede av pappapermen. Vi tar det morsomste først:

*Dere som har fulgt Superpapsen lenge vil nok se at dette er gjenbruk fra tidligere. Men dette er klassikere til glede for nye og gamle lesere.

Forslag til alternative aktiviteter som burde eksistert:
Babybryting:
Lokale bryteklubber kan på dagen invitere fedre med babyer til sine lokaler. En plasserer to babyer på brytematten og plasserer en smokk dyppet i honning mellom de. Det barnet som står igjen med smokken og ikke gråter vinner. Morsomt for barn, morsomt for far. Mer avanserte deltakere kan bytte ut smokken med en toppløs kvinne og slippe løs flere babyer om gangen.

Glattbanekjøring med baby:
Trygg Trafikk kan invitere fedre og deres babyer til glattkjøringsbaner. Her kan fedrene øve seg på sladding med barna i baksetet. Formålet er å svinge så mykt at barnet sovner. Eksamen kan være å gjennomføre en perfekt 180 grader uten at barnet våkner.

Babyvektløfting:
Fedre med babyer kan møtes til felles trening hvor de løfter sine egne og andres barn. Hvem klarer flest barn på en stang? Kan være behov for gaffateip for å sikre barna.

Babypoker:
Pokerlag med babyer. Målet er at barnet skal både lære å telle og holde et pokerfjes. En egen pott med vedding på hvilket barn som ler eller gråter først.

Pistolskyting med baby:
Mange mødre klager på at deres barn sliter med høye lyder på nyttårsaften. Dette medfører at pappaer i flere år må sitte inne i skogen på nyttårsaften. På denne aktiviteten kan barna bli skuddvant og pappaer kan ha det gøy. Barna skal ikke brukes som blink.

Babybilmekking:
Pappaene samles og bygger fjernstyrte minigokarts. Det arrangeres så til slutt løp for å se hvilken baby i gokart som kommer først over målstreken.

Aktiviteter du kan gjøre allerede idag:

Babykino
Babykino er et must for deg som er i barselperm, bare ikke forvent deg å få med deg alt som skjer i filmen. Om du er heldig så vil du kunne oppleve å få hele salen for deg selv. Om du har større barn som er aktive så er det en god idé å sikre seg plass helt forrest så det blir mer boltringsplass for barnet. I Oslo er det fire forskjellige kinoer som har babykino og det går minst en filmhver dag. Filmene byttes hver fredag. Du finner oversikt over babykinotilbudet i Oslo her: www.oslokino.no/babykino.

"Sjekk pappa! Russersnuten får grisedeng av de stygge karene!"
«Sjekk pappa! Russersnuten får grisedeng av de stygge karene!»

Tren med baby
De fleste treningssentere har egne lekerom hvor du kan parkere babyer. Men om du går på Mini Boot Camp så kan du ha med deg babyen på selve treningen. Treningen foregår utendørs og krever forhåndspåmelding. Du finner oversikt over tilbudet her.

Åpen Barnehage:
Åpen barnehage er et must for deg med barn som har begynt å bevege seg rundt. Her kan barna få sosialisert seg og får samtidig bygd opp imunforsvaret. Det vil du få igjen for når barnet begynner i ekte barnehage. Det er ansvarlige voksne tilstede, men du må selv passe på ditt eget barn. Billig kaffe har de også. Det fins mange åpne barnehager men i Oslo har du følgende muligheter:

Åsenhagen åpen barnehage: Mandag, onsdag og fredag 9:30 – 15:00. Sangstund klokka 11:00.
Tøyen åpen barnehage: Mandag, tirsdag, torsdag og fredag 09:30 – 14:30. Onsdag 09:30 – 15:00
Bjølsen åpen barnehage: Tirsdag og torsdag 09:30 – 15:30. De minste fra klokka 12:30. Sangstund klokka 13:00.
Sinsen åpen barnehage: Tirsdag og torsdag 10:00 – 13:00

wpid-1335445297817.jpg

Babysang:
Det finnes mange tilbud for deg som ønsker å synge med babyen. Både Ila, Sagene, Tonsen og Grefsen kirke tilbyr dette. Om du ønsker et ikkereligiøst tilbud så kan du sjekke ut Bymuseet i Frogerparken sitt tilbud eller også se på tilbudet som gis av Hjerte til Hjerte på Sagene Samfunnshus. Et søk på nett bør dessuten gi mange flere tilbud.

Lekeland:
Ta med barnet på lekeland. De fleste lekeland er helvete på jord, men de har gratis inngang for babyer og det er få som besøker dem på dagen mens du har fri. I Oslo er Hopp i Havet et ypperlig alternativ da også voksne kommer gratis inn. Litteraturhuset har dessuten et eget barnerom som er åpent tirsdag og torsdag 09:30 – 14:00 og lørdag 11:00 – 16:00. Dette blir fort en slager.

IMG_20120302_125304

Babysvømming
Det fins mange som tilbyr arrangert babysvømming, det kan anbefales som en fin aktivitet for far og barn uten mor. Men om du vil ta turen på egenhånd så har både Bøler bad, Hundsund bad, Tøyenbadet og Frognerbadet egne barnebasseng. For utendørsbading er Paradisbukta på Bygdøy et godt alternativ med en langgrunn strand.

Gå på trilletur
Du tenker kanskje at dette er noe du nettopp ikke ønsker og at det er jo derfor du faktisk gikk inn på denne siden. men du trenger ikke gå alene. Både Turistforeningen og Oslo Bymuseum arrangerer trilleturer hvor du kan gå, møte andre og kanskje lære litt på veien.

Besøk en dyrepark
Om du har en dyrepark i nærheten så ta turen, det er obligatorisk med små barn. I Oslo er ikke mulighetene mange, men Ekeberg Husdyrpark er et godt alternativ hvor babyene faktisk kan få nærkontakt med dyrene. Bygdøy Kongsgård har dessuten åpent fjøs hver søndag klokka 14:00 – 16:30 med melking klokka 15:00.

"Pappa, den rumpa ligner veldig på tantes."
«Pappa, den rumpa ligner veldig på tantes.»

Dra på museum
Babyen vil kanskje være like fornøyd om du går på butikken og titter. Spesielt om det er lekebutikken du drar til (noe som ikke er en dårlig idé forøvrig), men du kan i det minste få noe mer nyttig ut av turen. Nå kan du endelig besøke alle utstillingene du ellers ikke får godt på. Tenk Teknisk Museum, Hjemmefrontsmuseet, Nobels Fredssenter og alle avgangsutstillingene som har mye interessant å by på. Du kan fint ta turen når du selv ønsker det, men Astrup Fernley tilbyr ukentlige omvisninger for deg med baby. Eller har Folkemuseet , Kunstindustrimuseet og Munchmuseet egne omvisninger for deg i perm den første onsdagen i hver måned.

Ta en tur på café
Mange går på café i barselpermen, men for oss fedre har vi en utfordring i at barnet gjerne vil ha litt mer action enn bare skravlende mødre og pupp. Cafeen Nazar på Sagene Samfunnshus er et ypperlig alternativ. De har en egen lekekrok, ok mat og grei kaffe. De har dessuten trådløst nett. Om du klarer å sikre deg bordet rett ved lekekroken så er du sikret en lang stund hvor du faktisk kan nyte kaffen. Sagene Samfunnshus har forøvrig flere aktiviteter både på hverdager og helger som er verdt å sjekke ut. Vet du om andre barnevennlige kafeer? Rop gjerne ut, selv har jeg ikke kommet lengre da Nazar på mange måter har fylt mitt behov i så måte.

Dra på lekeplassen
Ta turen til lekeplassen. Introduser barnet ditt for sklier, husker og dumper. Da vil de være godt rustet for det ekte livet i barnehagen hvor mamma og pappa er langt unna og utfordringene mange. Du kan fint starte med en i nærheten, men for viderekommende så er Borgen i Frognerparken en interessant utfordring. Da får du observert hvordan barn faktisk oppfører seg mot hverandre. Du kan bli skremt.

"Helt ærlig pappa, så var ikke dette like kult som åpen barnehage."
«Helt ærlig pappa, så var ikke dette like kult som åpen barnehage.»

Inviter deg selv på lunsjbesøk
Nå har du endelig tid til å besøke alle vennene dine som du ikke rekker å se ellers. Problemet er at de ikke har like god tid som deg. Det er da du må invitere deg selv på lunsj. Helst i kantinen på jobben deres, så kan du heller bruke pengene på mammaen når hun kommer hjem.

Ja jeg vet. Mange av disse tipsene er sentrert rundt Oslo og mitt nærmiljø. Men hva kan en finne på på ditt hjemsted? Kom med dine beste tips!

Vil du ha flere tips til aktiviteter i pappapermen? Følg Superpapsen på Facebook!

5 kommentarer

  1. Hei. Liker innlegget og bloggen forøvrig veldig godt:-) Vil bare minne om at det er blitt 2014:-)

    1. Takk! Skylder på småbarnsforeldretilværelsen og lever visst i fortiden. Året er rettet opp!

  2. […] Superpapsen – Til Sinnasnekker’n og alle andre pappaer som ikke har glede av pappapermen […]

  3. Man kan besøke Nordre Lindeberg gård også. Den er eid av Oslo Kommune og er helt gratis å besøke.

  4. Osbadet utenfor Bergen, altså i Os er digg når enn er i permisjon. Om man ikke bor i Os er det sånn aktivitet litt hektisk å rekke på vanlige dager, og helgene er det jo litt mer folk der. Permisjonstid gir mulighet for å reise dit på dagtid når alle andre er på jobb. Og det varmere vannet gjør at ungen kan være ganske liten (6mnd?) og fremdeles holde kroppstemperaturen oppe.

    Prisen er litt stiv på sånne badeland, men mange steder er det lov å ta med barnevogna inn. Sånn til når poden skal sove. Som betyr at det er mulig å få litt valutta for pengene. Om man drar med venn så kan en passe knøttene mens den andre tar seg noen lengder, sånn for å holde formen.

    I bodø er det også sånn.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.