SV må betale og regningen er sendt

Som kjent benyttet Oslo Sosialistisk Venstreparti Thelma for å fremme sine politiske synspunkter i ett nyhetsbrev de sendte ut. Problemet var bare at de hverken hadde forespurt meg eller Thelma om denne bruken.

dawjkn
Hverken jeg eller Thelma ble forespurt om bruken av dette bildet.

Etter at jeg omtalte hendelsen på denne pappabloggen var Oslo SV kjapt ute og sendte en formell beklagelse per mail. Det var selvfølgelig ikke nok. Jeg ønsket at dere lesere skulle få være med og bestemme hvordan betalingen for den ureglementerte bildebruken skulle utføres. På Twitter meldte Oslo SV på sin side at de gjorde seg klare for alt.

Men det var til slutt ikke bildetyveri som ble løsningen. Når deres leseres stemmer var telt opp og den demokratiske avgjørelsen var satt, sendte jeg følgende epost til Oslo SV:

Til: Oslo SV
Fra: Superpapsen
Emne: Brudd på opphavsretten
Kjære Oslo SV,

Som dere har fått med dere har et bilde av min datter Thelma, tatt av meg, blitt brukt i ett av deres nyhetsbrev, uten at vi ble forespurt om denne bruken. Jeg syns formålet var godt og må ærlig innrømme at jeg syns det er litt stas at et av mine bilder benyttes i det hele tatt. Men saken er jo samtidig den at jeg har regler for bruk av bilder som er lagt ut på min pappablogg Superpapsen.no. Om dere ikke har fått med dere denne så la meg sitere:

«Bilder brukt på bloggen kan ikke gjengis uten tillatelse fra både bloggeier og andre foresatte. Uavklart republisering vil bli slått ned på.»

Denne regelen er i henhold til norsk lov på området. Jeg antar at dere som politikere, og med representanter i den lovgivende forsamling her i Norge, etterstreber å følge gjeldende lover og plikter. Og som voksne mennesker vet dere jo også at alle handlinger har konsekvenser. Så også denne.

Jeg har derfor latt mine lesere være med å bestemme en passende konsekvens her. Jeg regner med at dere som politikere også setter pris på en slik demokratisk avgjørelse. Valget stod mellom følgende konsekvenser:

– En kraftig irrettesettelse pr mail med et virtuelt dask på lanken
– Et pengekrav for bruk av bilde
– At dere må spre lenke til Superpapsen via deres side på Facebook og i neste nyhetsbrev som sendes ut
– At jeg og Thelma skal kle oss ut som banditter og stjele et bilde fra deres kontor
– At SV må fremme et Dokument 8-forslag på våre vegne
– At dere må donere et beløp tilsvarende ratene for en frilandsfotograf til Leger uten grenser

Her var det jo mange gode forslag hvorav minst ett ville ha satt meg i fare for å bli rapportert til Barnevernet. Men den konsekvensen som fikk flest stemmer, og som dermed folket, les: mine lesere, har bestemt at dere må følge opp, er å spre ordet om Superpapsen på deres side på Facebook og i neste nyhetsbrev. Dette er slett ingen dårlig betaling for meg, og jeg tror samtidig at mange av deres følgere vil ha stor glede av dette. Dere trenger ikke beklage den opprinnelige bruken av bildet på noen måte da det ikke er en del av konsekvensene her.

Jeg vil aller helst sett at dere spredde en lenke til Superpapsen.no på SV sentralt sin Facebook-side, men siden jeg er motstander av kollektiv straff kan jeg ikke kreve mer enn at dere sprer dette på Oslo SV sin side.

Dere kan enten lenke opp selve bloggen med en generell oppfordring til å lese, eller dere kan plukke fritt blant ett av innleggene som er lagt ut. For deres følgere vil da kanskje ett av de nedenstående være mest nyttig, men dere står altså fritt i å velge fra mitt rikholdige arkiv:

http://superpapsen.no/2012/07/03/superpapsen-presenterer-pappapermmote/
http://superpapsen.no/2012/04/16/setter-dagsorden/
http://superpapsen.no/2012/07/11/inga-marte-digger-superpapsen/
http://superpapsen.no/2012/02/14/5-gode-grunner-til-a-ta-pappaperm/

Dere velger selv i hvilken form dere sprer dette, men jeg setter mest pris på om dere beskriver oss i positive ordelag og påpeker Thelmas geniale evner. Bilder som må benyttes i forbindelse med dette fra bloggen står dere selvfølgelig fritt i å benytte uten å måtte be om tillatelse på forhånd.

Dere skal på ingen måte gå tomhendte ut av dette. Jeg har stor forståelse for at dere valgte å bruke dette eminente bildet i første omgang, og må innrømme at jeg ikke har lidd noen stor nød som en følge av bruken. Når dere har fulgt opp dette gir jeg dere derfor retten til å bruke dette bildet videre i deres arbeid for likestilling som et felles gode.

Jeg har lagt ved bildet i høy oppløsning slik at dere kan benytte det også på trykt materiale for Oslo SV. Denne bruksretten må selvfølgelig knyttes opp mot sunn fornuft og gode etiske avgjørelser. Men jeg skal ikke holde slik bruk mot dere i fremtiden.

"Kamp mot all diskriminering! Der du jobber, der du bor, der du spiser lunsj!"
«Kamp mot all diskriminering! Der du jobber, der du bor, der du spiser lunsj!»

Bruksretten kan ikke overdras fra Oslo SV, men om SV sentralt også lenker opp Superpapsen.no på sin Facebook-side kan de benytte dette bildet på forsiden av Dokument 8:5 s (2014-2015) som vil være et representantforslag fra SV om å opprette et Pappapanel med det formål å utrede effekten av pappapermen. Jeg stiller selvfølgelig som representent i panelet når dere spør.

Jeg vil forøvrig takke for at dere maktet å utvide pappapermen den tiden dere satt i regjering. For meg personlig har det lite å si da jeg tar så mye jeg klarer å karre til meg, men jeg vet at mange fedre der ute syns dette var storartet! Jeg gleder meg nå til å se at dere også fører an i den politiske kampen for å få stellebord på alle offentlige herretoalett!

Mvh,
Superpapsen

Ingen skal kunne påstå at jeg ikke er rundhåndet og full av tilgivelse. Jeg er jo mer from enn en katolsk prest, om det anses for å være positivt. Men hvordan reagerte så Oslo SV på dette? Var de like åpne for folkets røst som de påstår? Dette var svaret jeg fikk:

Til: Superpapsen
Fra: Oslo SV
Emne: SV: Brudd på opphavsretten
Kjære Superpapsen,
Vi setter stor pris på denne denne avgjørelsen og den demokratiske måten dere har kommet frem til den på. Oslo SV vil med glede spre bloggen og enkelt innlegg både på facebooksiden og i nyhetsbrevet vårt. Tusen takk for deres raushet når det gjelder framtidig bruk av Superpapsens stellebord-bilde. Vi lover at vi ikke skal bruke det uten en fornuftig og etisk debatt i forkant.Når det gjelder eventuelle dok 8-forslag og opprettelse av et Pappapanel, så skal vi bringe det videre til partiet senralt. Det hadde vært spennende å få mer forskning på effekten av pappaperm: utjevning av lønnsforskjeller, mer likestilling i hjemmet, mer engasjerte fedre, lavere skilsmissetall, smartere barn?Ellers ser vi frem til å følge Superpapsen videre. Lykke til med bloggen og permisjonen.

Med vennlig hilsen
Oslo SV

Bortsett fra at permisjonen min jo er over for lengst er dette full uttelling. Ikke bare ser jeg frem til å få spredd mitt og Thelmas budskap til SVs glade disipler, men endelig vil også min drøm om et Pappapanel kunne ta form. Det er grunn nok til å vurdere å sprette chanpagnen mammaen har gjemt unna til Thelmas lillesøster ser dagens lys.

Men det er selvfølgelig et skjær i sjøen, som alltid når det kommer til politikk. Oslo SV sendte dette svaret for 5 dager siden. Så langt har de spredd både nyheter om sjakkamatører, bompenger, demonstrasjoner, foredrag og lenker til lokalpolitikeres ymse blogger på sin facebookside. Noen lenke til Superpapsen har jeg ennå til gode å se.

Er det slik at Oslo SV som politikere flest er mye prat og lite action? Jeg venter i spenning og lurer på: Hvordan skal jeg i så fall ta dette videre?

Forslag mottas med takk og god karma.

Oppdatering: Oslo SV har nå utført 1 av 2 og sendt ut nyhetsbrev med fantastisk bildebruk og, helt objektivt sett selvsagt, meget nyttig informasjon. Vakrere nyhetsbrev har nok aldri tidligere blitt sendt ut hverken fra Oslo SV eller noen andre!

photo

10 kommentarer

 1. henniie

  Så bra at det ordna seg!

  1. Venter jo i spenning på om den utsendte fakturaen blir fulgt opp. Burde jeg satt en forfallsdato?

   1. henniie

    Ja kanskje? Da kan du gå til inkasso med det :p

 2. De har nok gått kurs, og vet hvilket tidspunkt det er best å slippe viktig informasjon på. Midt i sjakk-vm er sikkert folk for opptatt. Regner med de venter på en passende anledning der de kan skaffe deg best mulig publisitet. Kanskje de også jobber med en større artikkel om deg…

  Ellers er det jo tydelig at de følger bloggen, og vet at du snart skal ut i ny permisjon. Regner med det er derfor de ønsker lykke til.

  1. Nja, jeg tror de kanskje bare ikke har fått med seg publiseringsdatoene på postene fra da jeg var i permisjon.

   Om de har gått på kurs så kan det jo tenkes at de slipper lenken fredag ettermiddag, da ingen medier følger med for å unngå oppmerksomhet i det hele tatt. Det ville vært bra for meg for da er til gjengjeld halve Norge på Facebook. Selv fryktet jeg at de ville legge ut lenke midt på natta. Men så langt ser det derimot enda dårligere ut. Kan en ikke stole på noen politikere nå om dagen?

   1. I dag er det sendt ut skriv til alle Oslo SVs medlemmer med link til denne bloggen, så det ser ut til at kravet er innfridd.
    Det trengs flere «superpapser» som fremmer likestilling i omsorgen for barn!

   2. Dette er herlig å se! Kampen for likestilling i omsorg er nok enda viktigere i tiden som kommer!

 3. Oslo SV

  Hei. Oslo SV har gått på kurs og vet at det beste tidspunktet å sende nyhetsbrev på er torsdager ca kl 14. Har derfor sendt ut anbefaling av superpapsen i brev til våre medlemmer nå nettopp.

  Vi ventet litt på et politisk høyaktuelt innlegg (for all del middagstips og ikke minst boksensur er viktige saker) … men vi falt for innlegget om skilting en av stellerom på herretoalettet på Ikea.

  1. Vakreste nyhetsbrevet som noengang er sendt ut! Politisk høyaktuelt innlegg er på vei. Men KRF og Høyre er ikke veldig glade i å besvare epost ang. reservasjonsretten. I hvert fall ikke når det kommer fra John Tender.

 4. […] uten samtykke, og jeg har slått hardt ned på urettmessig bruk av mine bilder. Det har forsåvidt kun skjedd en gang, så enten tar jeg dårlige bilder, eller så får jeg anse meg som […]

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.