5 irrasjonelle ting småbarnsmødre gjør

Jeg har ofte stilt ett ironisk lys på oss småbarnsfedre på denne bloggen. Det er kanskje ikke rart at jeg har en stor skare av småbarnsmødre som leser denne bloggen fast og at et av mine første innlegg, om mitt noe desperate forsøk på multitasking som småbarnsfar, er et av mine best leste innlegg. Det er selvfølgelig fordi det er langt tryggere å gjøre narr av oss menn, spesielt siden jeg liker aller best å sove i senga sammen med mammaen om natten og ikke bli forvist til sofaen.

342kjl
Menn som liker å sove i sin egen seng og ikke sofaen vet at det smarteste er å stryke småbarnsmødre med hårene.

Men jeg innser jo at jeg har et samfunnsansvar. Det er utvilsomt mange menn der ute som undrer «Er jeg den eneste som reagerer på dette?». For å vise at det er flere enn deg der ute som sliter med småbarnsmødres irrasjonelle handlinger gir jeg deg her en liste på 5 av disse. Listen er langt fra uttømmende, men så har jeg jo samtidig et ønske om å komme levende gjennom dette også.

1. Omgang med pupp
Før mødrene får barn er puppen vårt menns domene. De er som en fornøyelsespark, kanskje med aldersbegrensninger, men, i det minste for mitt vedkommende, uten krav til høyde. Du blir heller ikke blakk av å leke litt med dem. Når damene får barn forandrer dette seg totalt. Fra å være et paradisisk hoppeslott blir plutselig denne delen av kvinnens kropp mer å sammenligne med den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea. Litt nord for sør. Der du før hadde fri tilgang er det plutselig strengt forbudt å bevege seg om du vil beholde følelsen i henden. Om natten pakkes de inn med noe som mest kan ligne på bevegelsessensorer og voldsalarm. Toppløs på stranden? Kan du bare glemme.

At ammende kvinner er beskyttende ovenfor barnas matfat er til en viss grad forståelig, det er ikke veldig oppsiktsvekkende. Derimot er det merkelig å se at området som tidligere var ditt, som du nå knapt får nærme deg med blikket engang, derimot stilles til alle andres skue så fort den nyankomne rosa klumpen åpner munnen og lufter et lite pip. Da kastes puppen frem til alles andres skue og store fornøyelse mens du selv får strenge blikk om du ymter frempå at det kanskje er din tur snart. Jeg forstår plutselig hvorfor han gamle mannen alltid sitter på hjørnet i cafeen og smiler. Jeg vet hvertfall hvor jeg skal sitte når jeg blir gammel.

2. Bruk av bilsete
Bilseteprodusentene må tjene enorme summer på oss småbarnsforeldre. Ikke bare skal vi ha et bilsete når barnet blir født. Vi må ha et nytt når barnet fyller 6 måneder, og enda ett så snart det runder et halvt år. Setene er i tillegg så tunge og uhåndterlige at selvfølgelig må både besteforeldre og onkler ha sitt helt eget sett om de skal håpe på noe besøk. I snitt tipper jeg et gjennomsnittlig barn står for kjøp av 5-6 bilseter hver. Det er god business. Men om du ymter ovenfor en småbarnsmor at det skulle kunne vurderes å droppe bilsete så er du heldig om du fortsatt er fertil sekundet etterpå. Å skulle sette barnet inn i en bil uten bilsete, samme hvor kort turen skulle være er for småbarnsmødre det samme som å skulle kaste dem ned i løvegropen i Kristiansand Dyrepark. Med andre ord idioti. Det har utvilsomt småbarnsmødrene mye rett i. Det skal jeg ikke fornekte. Men å sette barnet usikret inn i en rutebuss har de merkelig nok ikke noe problem med. Da oppheves visst alle retningslinjene fra Trygg Trafikk.

423kjl
«Se på meg! På motorveien, og jeg sitter helt selv!»

For oss har dette medført noen merkelige situasjoner hvor vi har tatt med Thelma på bussen for å besøke farmor og farfar. På bussen har hun så og si stått på hodet, usikret, mens sjåføren har ligget i godt over 80 og mer eller mindre kunne deltatt i Indianapolis 500 der han kutter svingene. De siste to kilometrene har vi derimot trillet i stede for å sitte på med bilen som tilbudt, for i bilen har det ikke vært noe tilpasset barnesete. Vel vel, frisk luft har jo aldri skadet noen.

3. Er det greit å sjekke telefon eller iPad mens en leker med barna?
Nei sier mammaen her i huset. Hvertfall når det er jeg som har ansvaret for moroa. Om en er en god far skal fokuset ligge konstant på Thelma, samme hvor uendelig sakte tiden kan gå når en lager sandkake for 23. gang, spiser den 9. luftbananen, eller skal tegne den 17. babyen med smokk. Mammaer derimot gjør ikke slik. Når de står med telefonen i hånden på lekeplassen er det » bare for å høre om noen andre vil komme å leke.» Sure…

4. Når skal barn få godteri og is?
I mange av mine forsøk på å overbevise Thelma om at jeg er den kuleste har godteri og iskrem stått sentralt. Men i det samme jeg ymter frempå at «Kanskje du og pappa skal spise iskrem i dag» kommer det kontant fra mammaen «På en onsdag? Ikke tale om! Vi spiser ikke iskrem på onsdager!» En dag oppdaget hun at Thelma hadde fått en sjokoladebit en lørdag morgen. Det resulterte i at lørdagsgodtet mitt ble konfiskert. Godteri og is er visst bare for lørdag kveld fikk jeg vite. Denne regelen oppheves derimot så snart mødrene er sammen med barna alene. Da er det iskrem både mandag, tirsdag og torsdag. Med sjokoladeboller og saft.

5435kl
«Jo, men denne tirsdagen er det greit. Ikke spør hvorfor pappa. Ta en bit til du Thelma.»

Ikke rart mammaene har en mer populær rolle enn pappaene i barnas liv.

5. Påkledning av barna
Mammaer er selverklærte eksperter i påkledning av små barn. Jeg tror det er få ting jeg fikk mer formaninger om, av både mammaen selv og andre småbarnsmødre, enn nettopp påkledning da jeg gikk ut i pappapermisjon med Thelma. Hun skulle ikke gå uten ullbody ute, og gud forby om skjorten var i feil stoff. T-skjorte under genseren når det var over 22,7 grader? Er du gal!?

Bruk av lue er kanskje det mest omdiskuterte. Den skal kun være på utendørs og av så snart gradestokken bikker 20 grader, samme hvor kul ungen måtte se ut med nevnte klesplagg på. Dette gjelder derimot ikke om nevnte lue er av et velkjent merke som Dior, Marc Jacobs, FWSS, Chagal, Cavialier, Dolce Gabannana, Luis Vultor eller lignende. Da sikres luen med ekstra strikk og superlim inntil den enten går i oppløsning av seg selv eller til en er sikker på at luen er sett av alle den skal og på vei ut av motebildet.

DSC_0056
Jeg vet ikke om en kan skylde på ammetåka, men det tok 2 uker før mammaen merket at noe var litt «off» med denne moteriktige lua.

Som sagt, listen er langt fra uttømmende. Her er det mer å ta av enn det finnes hav i Mariannegropen. Men jeg håper dette lille innblikket i småbarnsmødres forvirrende sinn kan hjelpe andre menn der ute til ikke å føle seg totalt ensome i sine forvirring over hvordan livet med små barn i huset egentlig henger sammen.

Selv skal jeg nå finne frem suspen jeg kjøpte når jeg var 12 og skulle bli hockeystjerne, skrive testamentet og re opp i sofaen før mammaen leser dette blogginnlegget.

23 kommentarer

 1. Men altså den bussen bruker å ha belter! Tror nok det er en pappa i huset her som kan nikke forsiktig til disse punktene… JEG SA FORSIKTIG!!

  1. Det er god plass på sofaen får du hilse han og si.

 2. Haha, vi har ledd så mye av hvordan vi skvetter rundt på 20-bussen (nei, der er det ikke belter), men ikke kan kjøre 200 meter i en bil uten å sikre henne bedre enn Guantanamo. På toget jogger vi rundt, men er det buss for tog går alt til helvete. Sukk.

  1. «Sikre bedre enn Guantanamo» herlig beskrivelse av et bilsete. Jeg gruer meg bare til noen kommer på at en må ha med eget bilsete når en tar buss. DET blir styr å drasse med seg. Da tror jeg jeg begynner med jogging.

 3. Koser meg godt med å lese om andre «gærne» mødre, og er veldig fornøyd med å ikke føle meg truffet av noen av disse. Venter spent på den videre listen over ting man bør vurdere å gjøre noe med hvis man ikke vil være irrasjonell småbarnsmor.

  Vi bruker riktignok bilsete, for det er faktisk påbudt ved lov, og om barnet vårt skal bryte loven skal det ikke være etter oppfordring hjemmefra. Men pappaen er nok enda mer nøye på dette enn meg. Vi valgte et sete som skulle være kjapt å montere, vare lenge og ikke så tungt å bære, og som vi fant relativt billig på finn.no. I og med at vi kun kjører bilkollektivt så er det ikke så mye i bruk, men vi har testet en del taxi-seter i tillegg. Og der kan jeg si at det er litt ymse. Jeg lar alltid taxi-sjåføren feste setet slik som de mener det skal være, men særlig de setene for større barn som vi nå har begynt å teste er jeg svært usikker på effekten av. Det siste vi prøvde var en pute hun satt på, som så ut til å bare ha den effekten at skulderselen ble en ekstra magesele. Hva som gjorde at den norske stat syntes dette var så mye bedre enn å bare ta skulderselen bak ryggen at vi trenger en lov som påbyr det lurer jeg litt på.

  1. Ikke truffet av noen du liksom. Phø, du er bare litt hardhudet 😛 Jeg tror barnebilseter er en egen vitenskap både i utforming, effekt og ikke minst hvordan de skal festes i bilen. Jeg har gitt opp for lengst og går alltid med en tube superlim på innerlomma for å feste Thelma sine seter godt.

 4. Haha, så bra skrevet!! Vi føler vel oss litt truffet alle sammen der 😉

 5. «Vitsingen» rundt barnestoler synes jeg ikke blir morsom. Normalt sett vil man trenge tre seter før man går over til pute.

  På nyere busser vil det normalt sett være setebelter, samt enkelte stoler som er bakovervendt der barn kan sitte og som vil gi langt lavere belastning ved kollisjon. Men det er en grunn til at nye busser har setebelter de også…

  En buss som krasjer med en personbil vil fortsette å kjøre framover pga. bussens langt høyere vekt. Det blir ikke den samme «smellen» som når to personbiler krasjer. En bil som krasjer inn i siden av en buss vil heller ikke gi det samme trykket sideveis som ved kollisjon mellom to personbiler. En nødbremsing med buss vil kunne gi et større rykk enn når bussen treffer en personbil…. 8-12 tonn buss mot 1,5 tonn bil….. Men uansett- usikret i en buss vil man gjerne være litt tryggere enn usikret i en personbil om noe skulle skje.

  En viss sikkerhetsavveining blir det når man tar buss i noen tilfeller, men når man ellers har mulighet til å gjøre det mer sikkert – hvorfor ikke?

  1. Det er ikke sikkerhetsbelte på bussene i Oslo.

  2. Det er ikke bruken av selve setene jeg ler mest av, det er nettopp bruken av disse som totalt blir radert så snart det er snakk om kollektivtrafikk. Jeg har sett folk i midtgangen på buss som bremser brått, og jeg skal love at det ikke så veldig behagelig ut.

   Men jeg håper jo ikke at det pålegges å ha med barnesete når en tar ussen i fremtiden. De er mildt sagt litt vel tunge til å lett kunne tas med på en enkel bytur.

   Og ja, vi bruker selvfølgelig bilsete på buss der det er tilgjengelig. Og bilsete i bil.

 6. *ler godt* Tipper det er mange, både mødre og fedre som kjenner seg igjen. På den ene eller andre måten. 😉

  1. Bra du ler! Dette gjelder nok både fedre og mødre mye av dette. Men denne gangen var det mødrenes tur til å løftes frem! Håper bare ingen lager en lignende liste over oss menn 😛

 7. spott on 😉 he he he… fra en trebarnsmamma som hadde småknøtt FØR alt ble sååååå innmari usikkert og farlig 😉 (synes IKKE du fortjener sofaen av dette innlegget)

 8. Hehe, ingen kan beskylde deg for å ikke ta opp problemer 🙂 Jeg har ikke barn, men har sett mye av det du beskriver hos venninner.
  Menn er utrolig «snille» i dette rundt barna, og overlater mye til mammaene. Det er deres opplegg som gjelder i mange hjem. Og jeg tror ikke alltid det er så bra! Pappa burde si mer ifra og hevde sin egen fornuft. Derfor har jeg stor tro på at likestilling og økte pappapermisjoner sakte , men sikkert vil bringe mer fornuft inn i barnas tidlige leveår 😀

 9. […] Les innlegget ”5 irrasjonelle ting småbarnsmødre gjør”  HER! […]

 10. Pappa28

  Apropo bekledning. Uansett hvor perfekt den bleia sitter, skal det kontroleres og gjøres på nytt av mor/mormor osv.

 11. Kristin

  Morsomt innlegg. Og jeg kjenner meg igjen på ganske mye. 🙂 Men jeg må si at dere har bommet litt med kjøp av bilsete. Her i huset kjøpte vi det vanlige baby-bilsetet, som alle kjøper. Og så kjøpe vi et trygt og godt bakovervendt bilsete som kan brukes til han er 25 kilo eller 6 år. Så får vi se hvilke av kriteriene som blir fylt først. Etter fylte 6 år trenger man jo strengt tatt ikke noe mer enn en sittepute. Og de er ikke dyre. 🙂

  1. Nei nei, her har du bommet totalt. Etter 1 år må de ha ergonomisk tilpasset sete støpt i egen form, 2 år trengs sete med massasjefunksjon, og etter 3,5 år en helt egen trone med medfølgende krone og ropert.

 12. Artig og gjenkjennelig. 🙂
  Jeg måtte lære meg å svelge noen kameler… Bleier bak-frem, genser på vrangen, finklær i barnehagen, … men sikring i bil var vi enige om.
  Lurer bare på hvordan det går an å få plass til en 4-6-åring i barneseter mot kjøreretningen?? De må da bli helt krokete og få krampe i bena, stakkars?

  1. Bleier fungere helt fint både opp-ned og bak-frem, men kanskje ikke på vranga… Så lenge ungen er blid så går nok de fleste kameler ned. Vi bruker sete i bil her også altså, men det er for lengst snudd slik at Thelma kan nyte utsikten.

 13. Som småbarnsmamma av den mer hysteriske sorten når det gjelder bilsikring har jeg inntil nylig insistert på at på bussen, der sitter frøkna fastspent i vogna si. Nylig (hun passerte akkurat 2,5) har hun fått komme ut av vogna på de bussene der det er belter, og da sitte fastspent i et sete. Vi kjører også stort sett buss i Oslo, men for tiden mest grønne busser med belter på de fleste plassene. I bil sitter hun bakovervendt og fortsetter med det så lenge hun kan. Bortsett fra kanskje på ferie hvor vi tar med «enklest mulig» sete og kun kjører buss til/fra flyplass.

  Jeg bruker ikke bilsete/belter fordi det er påbudt og man kan få bøter, men fordi det er tryggest. Man kan kødde mye med at vi som vokste opp på 80-tallet lå løst i bilen og slang, og det gikk fint med oss. Men det var flere hundre barn i året på den tiden som omkom i ulike typer ulykker (bil, fall, krybbedød osv), mot kun noen titalls nå. Jeg er villig til å tippe på at oss det gikk fint med, ikke var ute for noen slike ulykker. Og de som var det, er ikke lenger her til å snakke om det. En av grunnene til at barnedødeligheten i Norge har gått såpass kraftig ned, er nettopp at vi nå som vi vet bedre, er flinkere til å sikre barna våre.

  Er rart med det, forskning og utvikling fører ofte til noe godt;) I dette tilfellet; at flere av oss får beholde barna våre selv om kanskje uhellet skulle være ute, fordi vi har sikret dem etter beste evne. 🙂

  1. Og hvis man ser på barn når de f.eks sitter på gulvet og leker, ser man at de kan sitte med bøyde og kryssede ben og ha det helt komfortabelt MYE lengre enn vi stive og støle voksne klarer. Hvorfor skulle det være noe annerledes bare fordi de sitter i bilen? 🙂

 14. det heter louis vuitton

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.