Bør politikere forvalte pappapermen?

Valgkampen er i gang og som en av sine første fanesaker lover Høyres leder Erna Solberg ifølge Aftenposten at Høyre vil avskaffe fedrekvoten.

Vil du være en knall pappa, mamma eller onkel? Delta i Superpapsens sommerquiz og vinn fantastisk premie!

Jeg skal ikke late som om jeg misforstår Solberg her. Partiet, eller i det minste Solberg personlig, mener ikke at pappaene ikke skal ha permisjon, men de mener foreldrepermisjonen bør kunne deles slik det passer foreldrene best. Det høres ut som en glimrende idé, men dessverre er den rimelig utopisk om pappaer flest skal drømme om å se snurten av sin velfortjente andel av permisjonen.

342kj

I samme artikkel frontes Erna Solberg med at ordningen med pappapermisjon kanskje ikke har eksistert lenge nok til at pappaer automatisk vil få en fullverdig andel av foreldrepermisjonen. Faktum er at det ikke er lenge siden pappapermisjonen ble innført og frem til 2005 var kvoten på knappe 4 uker. Ikke før i 2011 kom kvoten opp i en fornuftig periode på 12 uker og i dag er den på 14, noe som faktisk gir pappaene tid til å bli kjent med barna sine. Dette er en rettighet som for mange pappaer er nyttig å ha i ryggen når de oppsøker arbeidsgiver for å kreve sin rett. Til dette har Erna Solberg følgende å si:

– Fedre bør faktisk være tydelige overfor arbeidsgiver om at dette (pappaperm) er en forventning.

432kl

Dette er det lett å si, men faktum er at noen pappaer allerede i dag møter motbør hos arbeidsgiver når de ber om rettmessig andel av foreldrepermisjonen. Jeg tror derimot ikke det er arbeidsgiverne pappaene vil slite mest med om fedrekvoten kuttes vekk. Personlig tror jeg heller det vil være mødrene vi vil slite mest med å overtale når permisjonstiden skal fordeles. De har en tendens til å innse lenge før oss hvor gøy det er å være hjemme med små barn.

Å skulle foreslå ovenfor en mor som befinner seg delvis i ammetåka, er en smule hormonell og som har det helt ypperlig i permisjonen at hun kanskje skal tilbake til jobb og la pappa overta, vil være som å reise seg og foreslå økt formueskatt på Høyres årsmøte. Bare tenk deg mannen til denne kommentatoren hos Babyverden.no ta opp den diskusjonen hjemme. Spørs om han er fysisk kapabel til å lage noen flere barn etter det. Jeg skulle gjerne likt å høre politikersvaret om Aftenposten spurte Erna Solberg om akkurat det er spesielt realistisk. Resultatet om fedrekvoten kuttes vekk vil nok utvilsomt bli et tap for mange pappaer slik det er idag.

Jeg er litt usikker på hvem Høyre forsøker å kjøpe stemmer hos med dette forslaget. Men sannsynligvis får det høyest applaus hos kjipe arbeidsgivere, pappaer som er livredde for bleieskift og hos mange hjemmekjære nybakte mødre som med frykt ser frem til å skulle gi slipp på permisjonslivet. Pappaermisjonen har utvilsomt sine baksider for noen. Men det spørs i det hele tatt om ikke pappapermisjonener er for viktig til å overlates til politikere på stemmejakt. Det ville neppe skade om noen snart iverksatte mitt forslag om et eget pappapermpanel for å vurdere ordningen og finne en løsning som passer nær alle. Jeg vil selvfølgelig ikke takke nei om undertegnede blir foreslått som medlem i denne.

2 kommentarer

  1. Kunne ikke sagt det bedre sjæl!

  2. Fedrekvoten hjelper oss til å bli bedre fedre, samt å skape et mer likestilt samfunn.
    https://fhjpeder43.wordpress.com/2013/08/07/lettvintland-uten-far/

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.