Dumme, dumme pappaer. Skjerp dere!

Det er vel ingen hemmelighet at jeg er en ivrig forkjemper for pappapermen. Jeg tror ikke nødvendigvis at barna blir noe mer oppegående av å henge sammen med pappaen sin, jeg tror forsåvidt heller ikke at de har skade av det. Bleier festet med gaffateip har såvidt meg bekjent aldri skadet noen. Men pappapermen er først og fremst et fantastisk gode for oss pappaer som får betalt for å henge med våre egne barn. Og det kan jo hende barna setter litt ekstra pris på oss senere om vi gjør det.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg har tidligere kritisert kvinner for i skjul å konspirere mot pappapermen for at de skal kunne ta mest mulig av foreldrepermisjonen selv. De har forstått hvor gøy det er å henge sammen med små barn. Denne gangen er det derimot på tide å hakke litt løs på min egen kromosonsammensetning. Og av og til lurer jeg på om det er det eneste vi har til felles. En undersøkelse utført av Foreldre.no viser nemlig at et flertall av pappaer, 54 prosent, er negative til fedrekvoten.

I forbindelse med undersøkelsen står en pappa «frem» og sutrer over hvor kjedelig han hadde det i pappapermen.

Jeg kan ikke si at jeg koste meg masse. Det ble mange veldig like dager med mye sutring og frustrasjon. Det er en jobb som må gjøres, og jeg har ingenting imot selve permen. Men fraværet av meningsfull kontakt med andre mennesker ble ganske tungt denne gangen for min del. For all del, det er hyggelig å være sammen med barnet, men det er ganske begrensa hva du får ut av det.

Jeg skal ta meg den frihet å putte noen ord i munnen på mannen og oversette hva han egentlig forsøker å si.

Jeg er så fantasiløs at jeg holdt meg hjemme stort sett hele tiden bortsett fra når vi absolutt måtte ut og trille tur. Å oppsøke steder hvor det ferdes andre mennesker var jeg for tiltaksløs til.

Jeg skal ikke undergrave det faktum at det av og til krever sin mann å være sammen med et lite barn hele dagen. Men hvis du har riktig innstilling og er det minste kreativ, så vil jeg fortsatt påstå at det å få lov å henge sammen med sitt eget barn og i tillegg få betalt for det er lite annet enn fantastisk. Jeg har ikke noe ønske om å rakke ned på tiltaksløse menn, som tydeligvis syns det er lite givende å henge sammen med sine egne avkom (for avkommet selv er dette trolig like lite givende om alt en gjør er å henge hjemme og ta ensomme trilleturer). Jeg vil heller skue tilbake i min egen blogg og nok en gang fremme mine 5 gode grunner til å ta pappaperm:

1. Lag og spise kanelboller når du vil.
Alle liker kanelboller. Men det er ikke alltid en kan spise så mange en vil. I pappaperm er dette derimot en helt godkjent aktivitet mellom far og barn, så bare bak og spis i vei. Mamma vil glede seg stort over at magen vokser sammen med ditt bånd til barnet. Om du ikke kan bake så har du god tid til å lære deg det nå.

2. Se så mye tegnefilm du vil.
Når var du sist på kino og så en helaftens tegnefilm? Trolig hadde du da stjålet med deg en nevø eller to og minnes med gru barnehelvete du frivillig gikk inn i. Men når du har funnet deg både kone og fast bopel, så er det ikke allment akseptert å sette på en tegnefilm som kveldskos. Hjemme i permisjon har du unnskyldning til å se så mange du vil uten å måtte skamme deg over at du ikke gjør noe “mer fornuftig”. Og du slipper å være i nærheten av andres barn- Min og Thelma sin rekord er 4 filmer på rad. Thelma sin mamma syntes dette hørtes svært hyggeligt ut. Merk at mor sjeldent ser like blidt på at det sees actionfilmer midt på dagen. Ungen på sin side vil neppe bry seg.

3. Lek med barnas leker.
Som hengivende far må du selvfølgelig anskaffe ditt barn det beste. Selv om det kun er snakk om en baby så er det ingenting i veien for å gi barnet modellfly, roboter, den siste og mest avanserte mobilen eller en Porche om du har rå til det. Så kan du ta “godt vare” på sakene til barnet blir gammelt nok til selv å håndtere det. Slike løsninger vil gi deg mye moro i pappapermen.

4. Du får se mye fremmed pupp.
Som pappa i perm glir du rett inn blant mødre i perm. Som en innvidd i deres sakrale rike så vil de ikke skjemmes over å dra frem en pupp eller to og slenge disse rundt foran nesen din mens de snakker med deg. Det tar ofte en stund før de husker hva de egentlig skulle med dem. Det er få andre steder i livet hvor fremmede kvinner gjør dette uten at du betaler dem dyrt. Er du riktig heldig så vil du også komme i kontakt med en gruppe som diskuterer melkespreng. Før du vet ordet av det risikerer du fort å ha kjent på flere kvinnebryst enn noengang tidligere i ditt liv. Bare ikke virk for oppglødd over opplevelsen når barnets mor kommer hjem.

5. Drikk øl med god samvittighet.
Folk i pappaperm har rykte på seg for å drikke lite. Dette stemmer ikke, forskjellen er bare at vi tar det igjen den ene dagen i uka vi er ute. Og siden vi er i pappaperm gjør vi det med god samvittighet mens vi tenker “Ja disse tre ølene fortjener jeg!” At tre fort blir til ti kan unnskyldes på akkurat samme måte.

Så pappaer som skal ut i perm: Gled dere, og ikke la dere skremme av tiltaksløse pappaer som ikke vet å sette pris på de store gledene her i livet! Grav dere gjerne ned i mitt arkiv for noen nyttige (og unyttige) tips om hva dere kan gjøre i pappapermen, eller sjekk ut aktivitetene som er listet i What»s on baby. Vis at dere er menn, krev deres rett og kos dere med pappapermen på deres premisser. Kreativiteten har ingen grenser for den som prøver. Selv har jeg allerede kontaktet Oslo Pistolklubb og vet hva jeg skal foreta meg om det kommer noen ny permisjon. Jeg gleder meg allerede!

2 kommentarer

  1. Hvem er best? Jooooo, S – U – P – E – R – P – A – P – S – E – N!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.