Black Debbath med tidenes barneplate?

Bandet Black Debbath var ved nyttår ute med et hissig PR-stunt. De gikk ut på Finn Jobb og søkte etter positive plateanmeldere til sin nye skive «Nå får det faen meg være rock! Akademisk stoner-rock».

Dette var før hele historien med årets pappabloggerkåringen, og før Superpapsen våknet  fra dvalen. Men som alle vet er det aldri for sent å sende inn en jobbsøknad, selv om fristen gikk ut for over en måned siden, om en bare er kvalifisert nok. Og det er jo på tide at denne bloggen kaster litt av seg, selv om utsiktene til mye økonomisk gevinst ser dårlig ut her. Men de lover både plate og button i posten om en blir ansatt. Det er da noe.

324141
Disse gutta lover plate, button og grønne skoger. Jeg og Thelma søker jobben!

Det er jo da slik at det ikke er helt enkelt å skrive en anmeldelse basert på en plate en ikke får i hende før anmeldelsen er skrevet. Men jeg og Thelma har hørt sangen «Nei til Runkesti på Ekeberg» i sin helhet, og funnet flere halvannen minutts snutter fra sporene på plata inne på Itunes. Så her er vår anmeldelse og jobbsøknad på stillingen positiv plateanmelder. Tror dere vi får jobben?

«Nå får det faen meg være rock! Akademisk stoner-rock» – årets barneplate

Å være småbarnsfar har sine gleder og sorger. En av de store sorgene er å se musikksamlingen gå fløyten til fordel for hjernedøde plater som «Barnas klassikere» og «Sjonkel Gunnar synger barnesanger». Etter å ha hør «Sauen sover» og «Bæ bæ lille bjørn» på repeat er det ikke langt fra at en gjør ungen arveløs i ren gremmelse. En stiller seg i det minste spørsmålet hva denne Sjonkel Gunnar egentlig gjør i musikkstudio med fem små barn? Og om det ikke snart kan komme en skikkelig barneplate på markedet med tekster med substans, fengende toner og valuta for penga?

Nå er den endelig her. Med utgivelsen av barneplata«Nå får det faen meg være rock! Akademisk stoner-rock» klipper Black Debbath en gang for alle den siste resten av ull av sauen, og sender bjørnen inn i en vedvarende koma, for her rockes det!

Black Debbath kjenner sitt publikum og lokker med alle spebarns favorittobjekt. Puppen.
Black Debbath kjenner sitt publikum og lokker med alle spebarns favorittobjekt. Puppen.

Plata er primært myntet på de aller minste, men er til tider pur glede også for oss voksne. Treffer gjør den uansett alder. Her er det takt og tone i alle riff og hvert slag med den doble trommepedalen. Plata starter opp med den lystige låten «Slaver av humoren». Kompet i starten kan sette en barnefars nerver på helspenn. Er det en opprocka utgave av Kaptein Sabeltan som er i anmarsj? Resten av låta er dertil frigjørende. Her er det god gammel stoner-rock som slippes løs, og refrenget vil utvilsomt få gjenklang i mange norske småbarnsfamiliehjem den kommende tiden.

Dette er langt fra den beste låta på denne barneplaten. «Fafo», den musikalske hyllesten til forskningsstiftelsen Fafo, går rett hjem hos ethvert akademikerbarn. Margrethe Munthe sine svulstige oppdragelsessanger blekner ved siden av låta «Bytt kjøkkenklut», som en ren oppskrift for god kjøkkenhygiene. Den vil komme godt med for både fedre og barn. Sangen «Rydd rommet» antar jeg ligger på samme lest, og jeg kan ikke vente til jeg får skiva i sin helhet så jeg og Thelma virkelig kan ta en runde med sanering av legoen og dukkene hennes.

Dessverre begynner ikke selve sangen før like før det har gått et halvannet minutt, så innholdet i teksten er jeg ikke helt sikker på her. Men de psykedeligske tonene og de tunge riffene kan lett legges som lydspor på barneTV-serien «Lille Jack», og heve den til nye høyder. Noe NRK Super forøvrig bør vurdere å gjøre snarest.

DSC_0347
«Nå kommer refrenget pappa!» Thelma nekter å legge seg, danser løs og vil høre låten «Åpent brev til jusprofessor Jon Bing i forbindelse med vedtak om opprettelse av et datalagringsdirektiv (De edle hensikters tyranni)» en «siste gang».

Mange vil nok diskutere hvorvidt hovedlåten på plata er barnevennlig. Navnet på sangen, «Nei til runkesti», vil nok medføre at mange pietistiske småbarnsfedre snur ryggen til skiva i sin helhet. Dette vil være en fatal feilvurdering. Sangen i seg selv handler nettopp om å beholde skogen fri for blottere, pederaster og annet snusk. Nettopp slikt som medfører at mange holder barna inne, og heller lar de underholdes av Fantorangen enn av den frie naturen. Om det er en smart idé for å unngå snuskete temaer kan diskuteres.

Men uansett, om du ikke tåler ordet «Runke», så vil du neppe latt ditt barn gå fritt i en skog fylt med kåte gamle menn på «tur». I så fall er du helt på linje med Black Debbath sitt budskap om å bevare skogen slik at den oppvoksende generasjonen fritt kan benytte den. Låta gir samtidig barnet ditt en god dose samfunnsengasjement, så her har du egentlig den nye faste vuggesangen for barnet ditt.

Kort sagt, Black Debbath har skapt en klassiker av en barneplate som kommer godt på høyde med både Tom Lehrer, Chuck Berry, Toy Dolls og de svense Knutne Nävars humoristiske univers. Dette vil bli en av de store klassikerne i barnehjemmet. Jeg skal være forsiktig med å ordlegge meg her. Om det er tidenes barneplate tør jeg ikke si, men at det er årets er både jeg og Thelma enige om, på tross av at plata ble utgitt i fjor. Thelma kan hvertfall ikke vente til bandet legger ut på sin varslede barnehageturne i Oslo-området, og krysser fingrene for at nettopp hennes står først på lista!

DSC_0844
«Pappa kan vi kjappe oss til barnehagen nå? Jeg tror det er i dag Black Debbath kommer for å spille.»

Terningkast? Helt klart 6.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=vgxLOgLDqmM]

2 kommentarer

  1. […] og jeg søkte her om dagen på jobben som positiv plateanmelder for Black Debbath sin nye barneplate “Nå får det faen meg være rock! Akademisk […]

  2. […] og jeg søkte her om dagen på jobben som positiv plateanmelder for Black Debbath sin nye barneplate “Nå får det faen meg være rock! Akademisk […]

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.