IKEA slår et slag for likestillingen

Klag gjerne på vassne kjöttbullar, løse skruer og stressende kunderadio. Men IKEA vet å kjempe hardt mot diskriminering og for likestilling.

Jeg har jo lenge hatt en viktig fanesak på denne bloggen. Foruten at Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) skal opprette et eget Pappapanel med meg som medlem, så er det som noen kanskje har fått med seg kampen for å få installert stellebord på alle offentlige herretoalett. For å gjøre historien kort for nye lesere så startet dette med et nå famøst besøk hos restaurant Egon på Karl Johan som kun har stellebord på sitt dametoalett. Hva skal da vi trillende pappaer gjøre når vi ønsker å ta med våre barn ut?

Det er ikke kun Egon som svikter her. Jeg har så og si aldri sett et offentlig herretoalett med stellebord. Saken har selvfølgelig blitt tatt opp med BLD og Likestillings- og diskrimineringsombudet. Da ingen av disse så at de kunne gjøre noe med saken gikk jeg ut med en oppfordring til alle private og offentlige foretak om å ta saken i egne hender. Oppfordringen ble behørig trykket i Dagbladet.

Kaaaaampen fortsetter, stellebord på alle offentlige herretoalett nå!

Etter en lang kamp for dette har saken nå båret frukter. Fra flere hold har det kommet meg for øret at IKEA går foran som et godt eksempel. Svenskene har visstnok slått til med stellebord på alle sine herretoalett, også her i Norge. Trolig etter å ha fått med seg mine iherdige forsøk på å vekke opinionen. Jeg planla egentlig å skrive en hyllest til IKEA på bakgrunn av dette. Det var inntill det tikket inn en SMS fra ukjent nummer på min mobil. Den lød som følger:

«Kjære Superpapsen!

Selv inne på herredoen på Ikea er det kvinnfolka som må skifte på barna.

Mvh,
Likesinnet, anonym likestillingsforkjemper.»

Med SMS-en lå følgende bilde:

Herretoalettet på IKEA har stellebord, men hvem er det ment at skal benytte det?

Dette var jo mildt sagt overraskende. Det er tydelig at IKEA har gjort viktige tiltak mot diskriminering av de mest marginaliserte grupper. Men hva med oss gjengse småbarnsfedre? Dette krevde selvfølgelig en oppklaring, så jeg sendte avgårde følgende melding til IKEA:

Til: Kjøkkenavdelingen IKEA
Fra: John Tender
Emne: Forespørsel angående stellebord på herretoalett hos IKEA

Kjære herr/fru IKEA,

Mitt navn er John Tender og jeg har en liten forespørsel som jeg håper dere kan se på og kanskje vurdere å gjøre noe med. Jeg er for tiden i den heldige situasjonen at jeg er i pappaperm med min datter Thelma. Permisjonen har for det meste gått fantastisk, men det har vært noen hindringer her og der. For eksempel har jeg på flere offentlige toaletter opplevd at de kun har hatt stellebord på dametoalettet. Dette er mildt sagt en utfordring for oss menn som gjerne vil stille opp for våre små, og også ta de med ut mens vi er i permisjon uten å være avhengig av hjelp fra kvinner. Dette har med tiden blitt en kampsak for meg, og en problemstilling jeg har luftet ved flere anledninger.

Gleden var derfor stor da jeg fikk opplysninger om at IKEA har stellebord på alle sine herretoaletter. Da jeg hadde et ærend hos dere, rettere sagt på IKEA Slependen, var jeg derfor ikke i tvil om at datteren min skulle få være med. Problemet oppstod da jeg faktisk gikk for å benytte deres famøse stellebord. Riktignok var det stellebord på herretoalettet, men skiltet utenpå døren fastslo at stellebordet kun var ment for menn ikledd kjole. Jeg må berømme IKEA her for å ivareta en særs diskriminert gruppe og at dere har fått på plass stellebord som kan brukes av transvestitter og dragqueens. Det er utvilsomt fedre der ute som vil sette pris på dette og jeg støtter absolutt tiltaket, selv om jeg regner med at disse mennene ikke ofter velger å kle seg i kjole akkurat når de skal på IKEA med sine små barn. Men all ære til dere for dette tiltaket.

Spørsmålet mitt blir derimot hvor vi menn som ikke nødvendigvis kler oss i kjole skal skifte på våre barn. Jeg ringte min kone da jeg besøkte dere for å drøfte problemstillingen. Hun mente at jeg kunne benytte stellebordet på tross av skiltet dere har satt opp. Men hun har for tiden PMS og er ikke helt til å stole på. Jeg er usikker på kotymen her i Norge, men selv er jeg fra Nevada, USA, hvor min far Anders Tinde flyttet til i sin ungdom. Der er det strenge straffer om en bryter med de reglene som er satt opp ved skilting. Jeg vet jo også at her i Norge er dere strenge på dette. En kjører jo ikke i 80 i en 50-sone bare fordi en har lyst.

Løsningen for meg denne gangen ble å finne en stille og litt skjult krok i deres kjøkkenavdeling. Kanskje ikke helt hygienisk, men jeg regner med at dere ikke skal videreselge utstillingsvarene her. Jeg tørket dessuten godt opp med både våtservietter og antibac. Men jeg lurer likevel på om dere også kan sette opp et stellebord for oss menn som ikke nødvendigvis liker å kle oss som kvinner.

Jeg håper dette kan ordne seg, og jeg vil igjen gi min fulle støtte til arbeidet dere gjør for spesielt utsatte grupper.

Mvh,
John Tender

Ps. Jeg fant ingen andre kontaktpunkter hos dere for skriftlige henvendelser, men siden dette jo involverte kjøkkenavdelingen deres så er den kanskje ikke helt malplassert. Hvis den er så venligst videresend den til rette vedkommende og be denne svare til min epost.

Jeg forventet egentlig at IKEA skulle gi meg et simpelt svar med en dårlig unnskyldning, men der tok jeg, for en gangs skyld, feil. Kort tid etter fikk jeg nemlig følgende svar:

Til: John Tender
Fra: Markedsavdelingen IKEA
Emne: SV: Forespørsel angående stellebord på herretoalett hos IKEA

Kjære John Tender

Takk for e-posten din og dine høyst relevante betraktninger etter å ha besøkt IKEA Slependen.

Som du har fått med deg, så er IKEA opptatt av å være for de mange menneskene og vi strekker oss for å skape en bedre hverdag for både kvinner og menn, mammaer og pappaer så vel som deres små. Dørskiltet til rommet med stellebord reflekterer ikke det faktum at i 2012 er det like ofte menn som kvinner som er sammen med babyer som trengs å skiftes på. Her hos IKEA Norge ser vi behovet for mer kjønnsnøytral skilting og vi vil videreformidle dette til IKEA sentralt.

Inntil det blir noen endringer på skiltingen, så oppfordrer vi deg til å bruke stellebordsrommet når du og Thelma er på besøk neste gang.

Tusen takk for innspillet ditt. Vi håper å se dere veldig snart!

Med vennlig hilsen
Markedsavdelingen IKEA

Jeg ble selvfølgelig positivt overrasket over og nølte ikke med å svare tilbake:

Til: Markedsavdelingen IKEA
Fra: John Tender
Emne: Re: SV: Forespørsel angående stellebord på herretoalett hos IKEA

Hei igjen,

Takk for rask og hyggelig tilbakemelding.

Betyr dette at min kone hadde rett? Det må dere for all del ikke si til henne, da vil hun aldri slutte å påpeke det. Men hvis jeg forstår korrekt så er årsaken til at dere har valgt å ha en mann kledd i kjole som symbol på deres stellebord det faktum at dere mangler tilsvarende skilter for menn ikke kledd i kjole? Jeg og Thelma vil gjerne være behjelpelige her, og vi stiller gjerne som modeller om dere trenger det i utformingen av nye skilt.

Mvh,
John Tender

IKEA har enda ikke kontaktet meg og Thelma med noen modellkontrakt, men jeg er uansett svært fornøyd. Dette beviser jo at Superpapsen har fenomenal påvirkningskraft. Jeg gleder meg stort til å se at dette gir seg utslag i virkeligheten og ikke bare i hyggelige eposter. Den dagen skal jeg og Thelma utvilsomt feire med en bedre lunsj bestående av IKEAs svenske kjöttbullar og en tur på deres herretoalett.

5 kommentarer

 1. Hallgeir

  Rett og slett legendarisk.
  Jeg har vurdert min egen pappablogg når jeg går ut i oktober, men etter denne artikkelen vil det bli like appetittlig som å pisse i motvind.
  Keep it up. Kanskje du til og med klarer å få inn et slikt rom på stortinget.

  1. Alltid rom for flere pappablogger. Jeg skryter av at jeg nok er en av de 5 best leste norske pappabloggene. Med tanke på at det er cirka 4 aktive, så er det kanskje ikke noe å juble for. Så blogg i vei, så kan du ta oppgaven med å pushe på Stortinget.

 2. Mannen har ikke på seg kjole på skiltet. Det er selvfølgelig en superheltkappe! Og det har vel superpapsen hendig tilgjengelig aller øverst i stellebagen?

 3. FANTASTISK! Både med stellebord på herredoen, og mailen til IKEA 😉

 4. […] med IKEA angående deres valg av skilting på herretoalettet når det gjaldt stellebord. Du kan lese hele historien her. Kort fortalt så påpekte jeg at denne skiltingen ikke passer helt overens med den dresskoden vi […]

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.