Thelma melder seg på Høstutstillingen

Thelma er jo genial og jeg ser ingen grunn til ikke å underbygge det. Her forleden dag for eksempel skapte hun et utrolig kunstverk som jeg mente måtte deles med resten av verden. Og hvordan kan en best mulig gjøre det i Norge? Jo gjennom Høstutstillingen. Så jeg sendte følgende melding til Norske Billedkunstnere som er ansvarlige for utstillingen:

Fra: John Tender
Til: Norske Billedkunstnere
Emne: Verk til høstutstillingen

Kjære Høstutstillingen,

Mitt navn er John Tender og jeg har et ypperlig tilbud/ forslag til dere. Det har seg nemlig slik at jeg for 11 måneder siden ble far til en lite jente, Thelma. Hun viser allerede de utroligste evner og jeg ser for meg at hun vil bli en godt anerkjent kunstner med tiden. Allerede fem måneder gammel viste hun interesse for kunst, og vi ga henne for ikke lenge siden en kunstbok som hun er ivrig opptatt av. Hun har allerede revet ut sine favorittmalerier som vi har hengt opp for henne på hennes rom.

Saken er den at hun har laget en helt utrolig kreasjon som jeg mener kan gjøre seg godt i deres utstilling. Selve kreasjonen er en tilsynelatende enkel tegning av meg og henne, men den stikker langt dypere enn som så.

Selve tegningen er nemlig laget med materialene en gråstein som vi tok fra naboen og kritt, dette er jo urgamle materialer som har vært brukt så lenge menneske har eksistert. Tegningen er derimot av meg, hennes pappa og henne. Dette er en helt moderne situasjon hvor mor ikke lenger er en del av barns bilde. Da jeg var ung var det utenkelig å lage slike bilder uten at mor hadde en fremtredende rolle. På selve verket har jeg hjulpet Thelma å skrive «Pappa» og «Thelma 5 år» for å få frem at her snakker vi i aller høyeste grad om fremtiden. Denne kombinasjonen av det urgamle og fremtidige har vi valgt å kalle «Min pappa – likestilt».

Jeg ser for meg at denne kan stå i foajeen på deres utstilling. På selve plaketten kan det stå:

«Min pappa – likestilt
Kritt på stjålet gråstein
Thelma og Pappa
2012″

Jeg er ikke interessert i å få noe betaling for dette, men om noen er interessert i å kjøpe kunstverket så er det selvfølgelig interessant. Jeg ser for meg en pris på 30.000, eller er det for lite?

Jeg har lagt ved bilde av kunstverket og vi har sprayet det med hårspray som fiksativ. Spørsmålet nå er om hvor dere vil at jeg skal anbringe dette?

Mvh,
John Tender

Her er bilde av selve kunstverket det er snakk om:

Min pappa – likestilt, Kritt på stjålet gråstein, Thelma og Pappa, 2012.

Ikke lenge etterpå fikk jeg også svar fra billedkunstnerne som nok er like imponerte som meg. De skrev nemlig følgende:

Fra: Norske billedkunstnere
Til: John Tender
Emne: SV: Verk til høstutstillingen

Hei igjen Stolte far,

Takk for mailen! Veldig hyggelig at du gleder deg over din datters glede.

For å søke seriøst må du inn på www.hostutstillingen.no

Og fylle ut søknadsskjemaet.

Ha en fin dag!

Med vennlig hilsen
Norske Billedkunstnere

Jeg er usikker på om avsenderen mente at seriøse søkere kunne søke, eller at jeg også kunne gå inn på lenken for å søke seriøst. Jeg er selvfølgelig seriøs og sendte inn elektronisk søknad. I denne presiserte jeg som sådan at kunstverket er 15 x 10 x 7 centimeter og cirka 5 kilo tungt. Jeg svarte dessuten høflig tilbake, det er nemlig viktig å være på godfot med de som velger ut kunsten som skal vises frem:

Fra: John Tender
Til: Norske Billedkunstnere
Emne: SV: SV: Verk til høstutstillingen

Hei,

Takk for rask tilbakemelding. Da er søknad sendt inn (fint om dere sier ifra om den ikke ligger på toppen av bunken deres for da har noe gått feil. Du vet, Internett er ikke alltid pålitelig). Jeg ser frem til å høre deres vurdering. Jeg har tenkt at foajeen kanskje var litt upresist. Da kan jo kunstverket ende opp som serviettholder på champagnedisken, der vil den jo bli sett, men det er også fare for at andre uheldige kunstnere søler sin drikke over den. Du vet hvordan disse kunstnerne er når de får tilgang til gratis alkohol. Jeg har en gang sett Lars Morell, som forøvrig er en hyggelig fyr, søle ikke mindre enn tre glass samtidig uten å lee et øyelokk. Det beste er nok en enkel pidestall ved siden av disken.

Jeg glemte å skrive om min bakgrunn i søknaden. Jeg har jo ingen formell kunstnerisk erfaring, og Thelma er naturligvis helt debutant. Men jeg «solgte» engang et trerelieff i bytte mot en baguette med en gateselger mens jeg gikk på videregående i Nevada, der jeg opprinnelig kommer ifra. Jeg har også laget en blokkfløytepose, et par godt tovede ulltøfler med god skinnsåle og en lommebok i skinn som jeg fikk mye skryt for. Jeg vet ikke hvor interessant dette er, men nå vet dere det hvertfall.

Jeg og Thelma ser frem til å høre fra dere!

Mvh,
John Tender

Så nå gjenstår det å se. Jeg kan ikke forstå annet enn at Thelma sitt verk må bli antatt.

5 kommentarer

 1. Bedre enn det mest annet jeg har sett på Høstutstillinga. Uten sidestykke rett og slett.

  1. superpapsen

   Jeg ser ingen grunn til at denne fantastiske kreasjonen ikke skal bli tatt med.

   1. Skulle hun bli avvist så får du trøste deg med at de fleste store kunstere har blitt møtt med sterk kritikk av sin samtid. Munch sitt «Det syke barn» ble jo nærmest mobbet når det var med på høstutstillingen, og Manét sitt «Olympia» trengte bevæpnede vakter når det var stilt ut for å unngå at publikum gikk til angrep på bildet.

 2. […] ganske lenge siden sendte Thelma inn et bidrag til Høstutstillingen. Overraskende nok så har de enda ikke svart positivt på henvendelsen. De har heller ikke svart […]

 3. […] en stund siden forsøkte jeg jo å melde på Thelma til Høstutstillingen uten hell. Men nå ser jeg at det kanskje er på tide å forsøke igjen. Evnene hennes begynner å bli fullt […]

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.