Hvordan påvirker vi våre barn?

Jeg har tidligere utforsket foreldrerollen både gjennom oppdragelsestester og forskning på kjente personers fedre og hvordan de påvirket sine barn.

Jeg har underveis tenkt mye på min egen oppdragelse. Hva var det som gjorde meg til den jeg er i dag? Hvordan influerte mine foreldre meg?

Jeg har i den anledning kommet på en del hendelser fra min barndom som jeg i ettertid ser at var klare tiltak fra mine foreldre og andre for å oppdra meg. Men hadde det den effekten de ønsket? For å belyse dette har jeg funnet frem til et par utvalgte uttalelser og analysert disse. Så spørs det i dag om mine foreldre angrer på dette eller om de selv er fornøyde med resultatet:

Hva ble sagt:
«Det er godt for imunforsvaret.»

Av hvem og når:
Både mamma og pappa da jeg klagde over lokket av hvit mugg som hadde dannet seg på toppen av den hjemmelagde saften.

Hva var formålet:
Mamma og pappa var blant de som fant seg et hus i skogen hvor de kunne dyrke sin egen kost. Deriblant store mengder solbær som ble til saft. Vi klarte derimot ikke å drikke like fort som de produserte. Alle vet at saft ikke har evig holdbarhet, men å skulle kaste saft bare fordi den mugnet litt var det ikke snakk om. De håpet nok at jeg skulle sette pris på det hjemmelagde og unngå et overforbruk hvor mat, samme hvor gammel den var, ble kastet.

Hva var resultatet:
Jeg har ikke drukket hjemmelaget saft siden jeg flyttet hjemmefra. Så snart jeg fikk sjansen gikk jeg over til syntetiske saker med mest mulig sukker og hvor holdbarhetsdatoen er trykket på korken. Men til forskjell fra Thelma sin mamma er jeg derimot ikke så nøye på dette stempelet. Så lenge maten ser ok ut og ikke lukter alt for mye så er det ingen bakterier som ikke kan drepes ved et lite oppkok eller hard steking. Så dette hadde nok en ønsket effekt. Jeg har heller ikke hatt en eneste dag med sykemelding i mitt liv.

Hva ble sagt:
«Det er symbolet for kampen!»

Av hvem og når:
Mamma når jeg spurte hva tegnet i et askebeger betydde.

Hva var formålet:
Når jeg var liten hadde vi et askebeger i keramikk som var prydet med et kvinnekampsmerke. Formålet var utvilsomt å innprente at kampen for kvinners rettigheter er viktig. Askebeger hadde en sentral plass i min oppvekst så jeg så dette daglig.

Hva var resultatet:
Tegnet fascinerte meg veldig. Ethvert barn med sans for indianernes kamp vet å sette pris på tegn hvor en knyttet neve står sentralt. Jeg vet ikke hvor god kvinnesaksforkjemper jeg til slutt har blitt, men jeg har vel en merkelig tanke om at røyking er en indirekte støtte til kvinnekampen. Støvsuger gjør jeg også.

Hva ble sagt:
«Du er faktisk 12 år, hun er bare 4!»

Av hvem og når:
Mamma når jeg nok en gang hadde vist min lillesøster en god omgang med søskenkjærlighet.

Hva var formålet:
Formålet var utvilsomt å få meg til å forstå at jeg ikke kunne være for hardhendt mot min lillesøster.

Hva var resultatet:
Dette fungerte dårlig. Ikke fordi jeg ikke forstod at det var en aldersforskjell, men problemet var at dette gikk kun en vei. Det ble aldri sagt «Du er bare 4, han er faktisk 12!», noe som medførte at min lillesøster ofte fikk lov til å gjøre det samme som meg. Dette mente jeg annulerte den originale påstanden, og jeg fortsatte å vise min lillesøster søskenkjærlighet. Dette sluttet jeg først med da hun begynte å trene og kunne ta igjen.

Hva ble sagt:
«Du må ikke slå de som er mindre enn deg.»

Av hvem og når:
Pappa, igjen når jeg viste lillesøster en god omgang søskenkjærlighet.

Hva var formålet:
Formålet var utvilsomt å få meg til å stoppe.

Hva var resultatet:
Dette hadde ingen som helst påvirkning på mitt forhold til min lillesøster. Jeg mente at slike regler ikke gjelder innad i familien, noe jeg hadde lært av min storebror. Derimot hadde jeg klokketro på min fars visdom og tok med meg dette ut i verden. Siden jeg er ganske liten av vekst så mente jeg da at jeg måtte være imun mot harde slag fra alle som var eldre enn meg. Jeg trodde da at jeg fritt kunne komme med frekkheter mot eldre elever. Det viste seg at denne imuniteten kun eksisterte i mitt hode.

Hva ble sagt:
«Er det mulig å være så drittsekk? Ser dere ikke at vi har et lite barn med oss!»

Av hvem og når: Mamma på ferie i Bulgaria.

Hva var formålet:
Denne læresetningen var ikke ment for å oppdra meg, men myntet på to gorillaer av noen bulgarske mafiosoer på 190 hver. De nektet drosjesjåføren vår å kjøre frem til hotellet vi bodde på siden han tydeligvis ikke hadde betalt «avgift». Dette medførte at vi måtte gå de siste 500 metrene med min sovende lillesøster over skulderen.

Hva var resultatet:
Resultatet her er interessant. Vi måtte til slutt gå, men jeg har aldri sett to så gedigne menn krympe seg såpass overfor en dame på knappe 165 som høvlet over de på et, for dem, ukjent språk. Jeg lærte da at om du blir skikkelig sint på noen så bør du alltid skjelle de ut på det språket du selv kan best. De forstår uansett hva du mener.

Hva ble sagt:
«Hold dere for all del unna elefantøllen.»

Av hvem og når:
Moren til en venn like før vi gikk ombord i Danskebåten for vår første tur til Danmark alene i en alder av 16 – 17 år.

Hva var formålet:
Å holde oss fra å drikke elefantøl på veien over.

Hva var resultatet:
Det viste seg at ingen av oss visste hva elefantøl var for noe. Nå da vi hadde hørt om det måtte selvfølgelig dette testes. Først etter en sixpack hver og morgenen etter forstod vi at elefantøl inneholder en del mer alkohol enn annen øl. Alle overlevde turen, foruten muligens en hjernecelle eller to.

Hva ble sagt:
«Si til mannen din at neste gang får dere ikke reise i det hele tatt!»

Av hvem og når:
Securitasvakt på bakrommet på sikkerhetskontrollen på Fornebu flyplass.

Hva var formålet:
Igjen var det ikke jeg som var formålet for oppdragelsen. Dette ble sagt til mamma av en securitasvakt som kroppsvisiterte henne som straff for at pappa hadde gjort indirekte narr av de da vi skulle til London når jeg var 14. Han hadde både ledd av de og pekt på et nøkkelknippe som ble utsatt for grundig inspeksjon og sagt «Bombeutløseren er der.» Dette var før 2001.

Hva var resultatet:
Pappa lo hele veien til London, mamma freste helt til hun fikk seg vin på kvelden. Jeg lærte meg at autoriteter kan en godt gjøre narr av, men mødre bør en ikke irritere unødvendig.

Hva ble sagt:
«Her lukter det gammal hore.»

Av hvem og når: Mamma da vi tittet innom diskoteket på Danskebåten på formiddagen på en ferietur da jeg var 13.

Hva var formålet:
Usikker, men jeg tror det var to formål, holde meg unna diskoteket på Danskebåten når jeg ble eldre, og unngå at jeg benyttet meg av tjenester fra prostituerte.

Hva var resultatet:
Følgene av denne hendelsen har vært mange, men den har absolutt ikke maktet å holde meg unna Danskebåtens diskotek. Jeg tror heller ikke det er denne hendelsen som har medført at jeg ikke benytter meg av tjenester fra prostituerte. Men jeg har i det minste aldri tatt med meg damer hjem som er ikledd daffent neonlys og lukter en blanding av billig parfyme, oppkast og gammel vodka battery.

Dette er et lite utvalg av hva jeg vokste opp med, det fins mye mer, men la det uansett være klart at alt du foretar deg påvirker dine barn, men muligens ikke alltid slik du ønsker det. Så lurer dere kanskje på hvordan denne oppveksten påvirket meg? Selve resultatet er jo denne pappabloggen utvilsomt et bevis på.

Følg Superpapsen på Facebook, Instagram og Snapchat.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.