5 gode grunner til å ta pappaperm

Jeg var på en festlig sammenkomst i helgen. Der kom jeg i snakk med en mann som hadde flere barn. Da jeg sa jeg var i pappaperm ble han nådeløs. Selv hadde han, som han selv sa det, heldigvis sluppet unna med seks uker med den siste. At staten skulle pålegge menn i dag til å være sammen med barnet i hele 12 uker syns han var å sammenligne med tortur. Han ville trolig heller ta en enveisbillett til Guantanamo enn å måtte ta tolv uker alene med sitt eget barn. Hovedproblemet hans var ikke, såvidt jeg forstod, at han hadde noe imot å være sammen med barna sine. Men hans erfaring med permisjon var at den var fryktelig kjedelig. Han beskrev det selv som «Seks ukers helvete med trilling.» Jeg håper virkelig gleden over å være sammen med barna har bedret seg siden den gang.

Jeg forsøkte ikke omvende han på noen måte. Både fordi jeg mener folk må få ha de meningene de vil uten at jeg skal rakke ned på disse på en ellers trivelig fest. Ikke minst så ville neppe min schnøvling på det daværende tidspunkt ha vært spesielt overbevisende. Jeg tenkte derimot i mitt stille sinn at det er nettopp slike pappaer som han som kunne hatt bruk for forslagene jeg lanserte i innlegget «Pappaer må aktiviseres

Men disse er jo nettopp forslag og hjelper ikke for personer som frykter pappapermen i dag. Jeg syns noe burde gjøres med dette. Å fortelle hvor flott det er med barn, hvor lykkelig en blir og slikt dilldall fins det nok av litteratur om. Lysbakken har skrevet flere bøker. Jeg har heller satt opp fem ting pappaer i perm kan gjøre som ingen andre kan:

1. Lag og spise kanelboller når du vil.
Alle liker kanelboller. Men det er ikke alltid en kan spise så mange en vil. I pappaperm er dette derimot en helt godkjent aktivitet mellom far og barn, så bare bak og spis i vei. Mamma vil glede seg stort over at magen vokser sammen med ditt bånd til barnet. Om du ikke kan bake så har du god tid til å lære deg nå.

Det er hyggelig når far og barn gjør ting sammen, om enn ikke med hverandre. Jeg baker og Thelma ser på barnehagen utenfor.

2. Se så mye tegnefilm du vil.
Når var du sist på kino og så en helaftens tegnefilm? Trolig hadde du da stjålet med deg en nevø eller to og minnes med gru barnehelvete du frivillig gikk inn i. Men når du har funnet deg både kone og fast bopel, så er det ikke allment akseptert å sette på en tegnefilm som kveldskos. Hjemme i permisjon har du unnskyldning til å se så mange du vil uten å måtte skamme deg over at du ikke gjør noe «mer fornuftig». Og du slipper å være i nærheten av andres barn- Min og Thelma sin rekord er 4 filmer på rad. Thelma sin mamma syntes dette hørtes svært hyggeligt ut. Merk at mor sjeldent ser like blidt på at det sees actionfilmer midt på dagen. Ungen på sin side vil neppe bry seg.

3. Lek med barnas leker.
Som hengivende far må du selvfølgelig anskaffe ditt barn det beste. Selv om det kun er snakk om en baby så er det ingenting i veien for å gi barnet modellfly, roboter, den siste og mest avanserte mobilen eller en Porche om du har rå til det. Så kan du ta «godt vare» på sakene til barnet blir gammelt nok til selv å håndtere det. Slike løsninger vil gi deg mye moro i pappapermen.

"Hva? Så ti måneder gamle barn kan ikke bruke godterimaskiner? Ja, ja da får pappa passe på den så lenge da."

4. Du får se mye fremmed pupp.
Som pappa i perm glir du rett inn blant mødre i perm. Som en innvidd i deres sakrale rike så vil de ikke skjemmes over å dra frem en pupp eller to og slenge disse rundt foran nesen din mens de snakker med deg. Det tar ofte en stund før de husker hva de egentlig skulle med dem. Det er få andre steder i livet hvor fremmede kvinner gjør dette uten at du betaler dem dyrt. Er du riktig heldig så vil du også komme i kontakt med en gruppe som diskuterer melkespreng. Før du vet ordet av det risikerer du fort å ha kjent på flere kvinnebryst enn noengang tidligere i ditt liv. Bare ikke virk for oppglødd over opplevelsen når barnets mor kommer hjem.

5. Drikk øl med god samvittighet.
Folk i pappaperm har rykte på seg for å drikke lite. Dette stemmer ikke, forskjellen er bare at vi tar det igjen den ene dagen i uka vi er ute. Og siden vi er i pappaperm gjør vi det med god samvittighet mens vi tenker «Ja disse tre ølene fortjener jeg!» At tre fort blir til ti kan unnskyldes på akkurat samme måte.

Bonuspunkt: Se ungen din ta de første steg mot en breakdancekarriere:

Vakkert! Det første breakdancemovet! Ok da, så falt hun ned fra en koffert hun satt på. Men det var ikke min feil at jeg var for opptatt med å ta bildet så jeg ikke fikk tatt henne imot.

1 kommentar

  1. […] på ordet. Det skal normalt ikke mye til før mødre tar av seg på overkroppen, og jeg har jo tidligere beskrevet det som en av gledene ved å være i pappaperm. Her var det derimot få som hadde med seg barn på ammestadiet. Men jeg gleder meg til […]

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.