Superpapsen slår et slag for likestillingen

Min venn og tidligere kollega, Herr LHM, gjorde meg for lenge siden oppmerksom på et alvorlig problem. Han hadde vært på Restaurant Egon på Karl Johan for å spise med sitt eget barn. Til hans forsvar skal det presiseres at han ikke pleier spise der, men med barnemenyen her blir det utdelt fargestifter og ark. Han hadde der og da et behov for å kunne lese avisen og ta en kaffe uten å måtte underholde barnet konstant. Det vil han derimot ikke gjøre igjen.

Underveis i besøket måtte han skifte bleie på barnet, noe som ikke er uvanlig for småbarnsfedre. Men det viste seg at restaurantens eneste stellerom befant seg på dametoalettet. Dette var jo krise for det er en grunn til at en har separert herre og dametoaletter, og han kunne ikke enkelt buse inn kun på grunn av barnets behov. Han er og såpass oppegående at han ikke skifter på barnet på restaurantens spisebord. Dette skapte alvorlig bry for han. Jeg er usikker på hvordan historien endte, om han skiftet på barnet utenfor i fem minusgrader eller om han måtte gå en annen plass. Men han påpekte at dette er noe Superpapsen burde ta opp. I en tid der det oppfordres til at pappaer skal komme seg opp og ut med barnet, og helst uten mammaer, så må det også legges til rette for at visse primærbehov dekkes også for oss pappaer slik at vi ikke er avhengig av kvinner for for eksempel å skifte på våre egne barn. Som han påpekte, om vi ikke har tilgang til stellerom kun på grunn av vårt kjønn så er det et soleklart eksempel på strukturell diskriminering av barnefedre.

Velkommen, men ikke om du er småbarnsfar på tur uten kvinnelig følge.

Jeg syns også dette burde løftes opp. Jeg skrev derfor følgende brev til Det Kongelige Barne- Likestillings- og Inkluderingsdepartement med kopi til Restaurant Egon på Karl Johan:

Kjære herr/fru

Mitt navn er John Tender. Jeg har en liten bekymring jeg gjerne vil dele med dere basert på en egen opplevelse som jeg gjerne vil ha tilbakemelding på.

For mange år siden emigrerte min far Anders Tinde til USA. Her byttet han navn til det mer klingende Tender. Jeg har senere flyttet tilbake til landet her i Nord og fått meg kone og barn her. Jeg må si jeg setter stor pris på likestillingen her i landet hvor jeg, med full støtte fra deres statsråd, kan ta meg flere måneder permisjon fra jobb og kose meg med barnet mitt. Jeg har forsøkt å forklare dette til mine venner i USA som nekter å tro at noen kan ha det så bra.

Det er derimot ikke alle her i Norge som har innsett at likestillingen har kommet for å bli. Forrige uke var jeg nemlig innom Egon Restaurant på Karl Johan. Det har en ypperlig barnemeny hvor det følger med et lekesett slik at far kan få muligheten til å lese litt avis og oppdatere seg på Herr Lysbakkens geniale ideer (jeg vil gjerne bli med han i hans trillegruppe for å diskutere noen av disse. Kun for å forbedre dem litt da jeg støtter de alle fullt ut).

Problemet oppstod da min datter Thelma, etter å ha inntatt et bedre måltid, måtte skiftes på. Det viser seg at det eneste stellebordet på restaurant Egon befinner seg på dametoalettet. Jeg må innrømme at jeg ikke helt kjenner norsk kostyme her, men i Nevada holder vi menn oss for gode til å gå inn på dametoalettet (muligens fordi straffenivået for slike overtredelser ligger høyt). Jeg stod da med armene fulle av et mildt sagt større problem. Personalet på restauranten, som fortjener all ære for god betjening, hadde hendene fulle. Jeg følte det samtidig upassende å skifte på et bord i restauranten. Jeg regner heller ikke med at Herr Lysbakken ville ha støttet at vi småbarnsfedre må gå utendørs for å skifte på våre barn!?

Løsningen denne gang kom i form av en elskverdig kvinne som påtok seg oppgaven å skifte på mitt barn. Hun var for meg totalt ukjent, og etter det jeg forstår ironisk nok på en barnefri romantisk lunsj med sin mann.

For meg var jo dette heldig, og jeg må innrømme, bekvemmelig. Men det ble jo her dobbelt strukturell diskriminering da jeg ikke fikk mulighet til å skifte på min datter på grunn av mitt kjønn, og den ukjente kvinnen, ære være henne, kun på grunn av sitt kjønn så seg tvunget til å skifte på mitt barn.

Jeg mener ikke her at restaurant Egon bør stenges på grunn av dette. Det ville vært synd, men problemet er muligens utbredt og bør således tas tak i. Jeg har ikke vært lenge i pappaperm men jeg må innrømme at jeg så og si aldri har sett stellebord på andre herretoalett. Lysbakken oppfordrer oss menn til å komme oss ut og trille barnet. Det støtter jeg 100%, men vil han da også ta grep for å sørge for at fasilitetene er tilstede slik at vi menn faktisk kan gjøre dette alene uten å være avhengig av kvinner?

John Tender

Etter en purring fikk jeg svar fra Egon. De skrev følgende:

Hei John.

Takk for at du besøkte vår restaurant ved Karl Johans gt. Det setter vi alltid pris på.

Da vi er en del av Paleet Kjøpesenter har vi, i tillegg til vårt stellerom som befinner seg på dametoalettet,  ett kjønnsnøytralt stellerom i senterets andre etasje.

Håper De fortsatt vil komme tilbake til oss som gjest til tross for denne hendelsen.

Mvh,
Egon Karl Johan

Dette er jo en håpløs løsning da det innebærer at vi menn må gå fra bordet vårt for å stelle barnet. Det er litt som å be handikappede spise på McDonalds om de ikke får inn rullestolen sin på restauranten. Men jeg syns ikke det fortjente noe svar. I stede ville jeg vente og se hva BLD mener om saken. Etter en lengre behandlingstid har jeg nå fått dette svaret:

John Tender

Manglende tilpasninger for småbarnsfedre på offentlige steder

Vi viser til E-post av 5. januar 2012 der du tar opp behovet for stellebord på herretoaletter. Du forteller om et restaurantbesøk der du fikk problemer med å skifte på barnet ditt siden det kun var stellebord på dametoalettet.

Vi er enige med deg i at det er viktig for likestilling at både for menn og kvinner har tilgang til nødvendige fasiliteter som talett og stellebord for barna sine på offentlige steder slik som restauranter og andre utesteder. Hvordan dette løses konkret får være opp til den enkelte restaurant.

Vi kan ikke si om det er ulovlig diskriminering dersom det bare er stellebord på dametoalettet og ikke herretoalettet.

Det er Likestilling- og diskrimineringsombudet som håndhever likestillingsloven og de andre diskrimineringslovene. Ombudet kan ta stilling til om loven er brutt. Ombudet kan kontaktes på telefon eller epost.

Med hilsen
Det Kongelige Barne- Likestillings- og Inkluderingsdepartement

Jeg syns svaret slett ikke er negativt, de gir jo sin fulle støtte til prinsippet, selv om de ikke kan umiddelbart slå ned på Egons praksis. Jeg håper også at Lysbakken vil ta dette opp på sin politiske agende på bakgrunn av dette. Jeg er dog litt skuffet over at John Tender ikke ble invitert med på trilletur med Lysbakken, men han er jo utvilsomt en opptatt mann i disse dager.

Jeg er derimot litt usikker på om jeg skal ta dette videre. BLD hadde satt av betydelige ressurser for å besvare min henvendelse. Ikke mindre enn to av deres ansatte hadde signert brevet. Jeg ønsker ikke å tappe statskassen unødig med min blogg. men samtidig syns jeg spørsmålet faktisk er prinsipielt viktig. For mange fedre er det skremmende å måtte skifte på barna sine. Å ikke ha muligheten til å skifte på barna sine er derimot hakket verre. Jeg overlater det derfor til dere, mine mange tusen lesere, å bestemme dette i en demokratisk prosess da det også er deres skattekroner som det går av her. Skal saken tas opp med Likestillings- og diskrimineringsombudet? Si din mening her:

[polldaddy poll=5890842]

11 kommentarer

 1. John Tende,

  Ja, dette er ein utruleg viktig sak som bør følges opp med alle tilgjengelege verkemidlar!

  No er ikkje dette eit problem for meg (eg er kvinne og eg går aldri på Egon!!), men her gjeld det å sjå det store bilete. Vi snakkar trass alt om ei sak der prinsippa som skal gjelde i eit likestilt samfunn er ignorert av storkapitalen sjølv (les: Egon)! At ein mannleg restaurantgjest med barn må bytte bleie i eit anna lokale (i ein annan etasje) er ikkje haldbart. Dette er ansvarsfråskriving!

  Dersom Likestillings- og diskriminiseringsbodet fortener løna si, må ho gripe fatt i saker som dette. Det er på kvardagar, gjerne på Egon på Karl Johan, at ein verkeleg får testa kor langt samfunnet har komen…om vi er det likestilte samfunnet vi liker å framstå som.

  Lukke til!

  1. Din stemme er notert og tas med fru Olsen.

 2. tante fiolett

  Eh … Jeg er dame, og det er da ikke alltid stellebord tilgjengelig for meg heller. Hva gjør man da? Jo, man tar naturligvis med seg babyen inn på HCWC og skifter bleien der. Enten på gulvet (babyen kan ligge på stellematte, plastpose, regnfrakk) eller oppi vogna. Og for øvrig må jeg si at hvis det er opptatt på damer, går jeg glatt på herrer for å tisse. Null problem. Du blir kanskje overrasket over å høre dette, men kvinner svinser ikke rundt i nettoen inne på damedo. ingen ville tatt anstøt om du gikk inn dit for å skifte på vesla.

  1. Du belyser noe interessant tante fiolett, men du ser kanskje litt enkelt på det. Barn skal få i seg litt basiller, men om du tar ultrafiolett lys over gulvet på et normalt norsk offentlig toalett, så tror jeg du tenker deg om før du slepper ungen din løs på gulvet. I krabbealder så holder det ikke med en plastpose. På et stellebord kan en enkelt ta en omgang med antibak derimot.

   Selve segregeringen av kjønn mellom kvinner og menn på offentlig toalett kan diskuteres, men jeg skal innrømme at vi menn er glade i vårt pissoar og ikke alle kvinner er komfortable med å måtte se menn tisse på rad. Unisex toalett er en elendig idé da køen blir dobbelt så lang.

   Å snike seg inn på dametoalettet hver gang blir slitsomt i lengden. Vi menn med barnevogn får veldig mange sympatiske blikk på gaten av typen «Å så flink du er og så snill mann. Men stakkars som blir presset til å gjøre dette.» Stort sett fra damer over 70. Ingen ville tatt anstøt om en skulle skifte på dametoalettet, men da ville de under 40 også begynne med slike blikk. Jeg vil kunne skifte på min datter uten å hverken motta sympati eller måtte unskylde meg, samtidig som hennes helsetilstand ivaretas.

   Forøvrig så svinser jeg ofte i nettoen på herretoalettet. Og vi er mange som meg. Så er du advart.

   1. Uglemor

    Holder en knapp på HCWC, jeg også. Om barnet er for stort til å ligge på gulvet og få ny bleie, er det stort nok til stående bleieskift. Vidunderbarnet Thelma burde vel snart lære seg å gå på do selv? 😉

    Enig i at det ikke skal være stellebord bare for damer, og vil foreslå for Egon at de fjerner stellebordet på dametoalettet, slik at det blir likt for alle. Den restauranten er et helvete å komme inn på med barnevogn uansett…

    Jeg måtte stemme ja, for å få med at jeg digger SuperPappsen, men jeg er litt usikker på hvor stort problemet er, og tror kanskje vi kan fikse dette selv, uten å forstyrre Staten (La det offentlige få litt ro, så vi kan få svar på barnehagesøknadene våre). De fleste stellebord jeg har brukt har vært på HCWC. (Jeg liker litt god plass så vi kan ha med vogna inn, så jeg unngår også damedo om jeg kan.). Er det kun på Egon du har opplevd dette problemet, eller vil du legge ut en svarteliste med steder vi kan boikotte?

    Du kan også godt lage en liste med barnevennlige steder (altså steder der man kommer inn med vogn, fint stellebord, barnestol etc). Gjerne med terningkast. (Tror det finnes en app for dette, men stoler mer på SuperPapsen.)

   2. Du har valgt rett i forhold til hvem du skal stole på. Kafetest kommer selvfølgelig.

    Thelma kan selvfølgelig gå på do selv, så dette vil eventuelt være for et felles gode for alle de fedre med mer krevende barn. Jeg er usikker på hvor omfattende problemet er, men jeg må innrømme at jeg ville smilt over tanken på at nettopp Egon får klaps på lanken fra Likestillingsombudet..

   3. Støtter deg fullt og helt her Superpappa. Du har rett til å skifte bleier på dertil (kjønnsnøytralt)egnet sted. Tante Fiolett kan ha rett i at man i nødstilfelle kan godta mindre, men det må bare være i nødstilfeller – og ikke en standard løsning.

    Stå på! Jeg synes du burde ta dette til LDO, og jeg vet at de vil sette pris på det. De må jo tross alt ha noe å gjøre de og.

   4. Avstemningen er talt opp og nå venter jeg egentlig bare på svar fra Likestillingsombudet. Vil Superpapsen påvirke norsk lov? Og vil Audun se lyset i bakken (trommevirvel) og be meg bli en del av hans utvilsomt kommende pappapanel?

 3. […] tid til å surfe rundt på måfå på nett. Jeg måtte da aktivt gå inn for å bli oppdaget.  Jeg sendte jo et brev til hans departement, men det tok en stund før jeg fikk svar på dette og jeg inså at han kanskje selv ikke ville få […]

 4. […] fr oss når stellebord konsekvent befinner seg på dametoalettet. Vi har kommunisert både med Barne-, likestilling- og inkluderingsdepartementet og Likestilling- og diskrimineringsombudet angående dette. Begge disse instansene var lite villige […]

 5. […] offentlige herretoalett. For å gjøre historien kort for nye lesere så startet dette med et nå famøst besøk hos restaurant Egon på Karl Johan som kun har stellebord på sitt dametoalett. Hva skal da vi trillende pappaer gjøre når vi ønsker å ta med våre barn […]

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.