Pappan til: Adolf Hitler

Hvor mye har egentlig en fars oppførsel å si for barnets liv? Superpapsen påtar seg oppgaven å utforske dette for deg. I dag tester vi ut Adolf Hitlers far, Alois Hitler.

Min gode venn Mr. Ø kom med et innspill her forleden dag. Han ba meg teste ut følgende tese «Hvor mye har egentlig farsrollen å si for utviklingen av et barn»? Dette er et spørsmål alle fedre bør stille seg selv og tenke gjennom. Vil min væremåte påvirke mitt barn, og i så fall i positiv eller negativ retning? Var det Hermann Einstein sin påvirkning som resulterte i relativitetsteorien? Og ville Matteuspasjonen blitt til om Johann Ambrosius Bach hadde anlagt en annen bart? Ikke minst, er det min egen fars glede over svart humor som gjør at jeg koser meg slik med chartefeber på TV? Kort sagt, ville verden vært anderledes om visse fedre hadde gjort ting anerledes? Superpapsen oppfyller Mr. Ø sitt ønske og tar selvfølgelig på seg ansvaret å utforske dette for både han og deg. I dag skal vi ta for oss faren til Adolf Hitler, Alois Hitler.

Før eksperimentet settes i gang er det viktig å gi litt fakta om Hitlers far. Alois Hitler ble født 7. juni 1837. Hvem som var moren er av naturlige årsaker kjent, men hvem som var faren er derimot et mysterium. Adolfs far ble derimot oppdratt fra femårsalderen av bonden Nepomuk Hüttler, derav, etter noen misforståelser, kommer kort fortalt navnet Hitler. Alois Hitler startet etter grunnskolen opp som skomakerlærling, men ble etter hvert embedsmann i tollvesenet, noe som ble en sentral del av hans voksne liv. Her steg han i gradene og ble til slutt controleur ifølge Wikipedia. Ifølge sønnen selv var Alois en tyrannisk far sett fra et barns perspektiv. Han var til dels voldelig, noe som forøvrig var mer normalt da enn nå, og viste liten interesse for sønnens kunstnervyer. Disse så han direkte ned på. Han ville at sønnen, som han selv, skulle gjøre karriere i embetsverket. For Alois var det ekstemt viktig å bli tiltalt korrekt som «Herr Oberoffizial Hitler» og for all del ikke «Herr Offizial» ifølge internett. Det får holde med fakta.

Er denne mannen skyldig i massemord?

Vi har altså følgende å gå etter:

– En høyt statsansatt innen tollverket.
– Opptatt av korrekt protokoll.
– Lite til overs for kunstnere.
– Streng, og til dels tyrannisk i oppdragelsen.

Var det dette som gjorde Hitler til den han ble? For å teste ut dette tok jeg i går Thelma med på en liten mental reise i dag hvor jeg tok på meg rollen som Hitlers pappa. Hva ble så resultatet?

Dessverre har vi ikke noe tollkontor i nærheten. Men jeg tok på meg politiluen jeg har liggende i skapet og stilte meg opp ved en postkasse ved vår lokale 7-Eleven. Her stod jeg for å inspisere folks brevpost. Det viser seg derimot at folk ikke postlegger brev lenger, så selve inspiseringen ble det lite av. Spesielt ikke da folk tydelig begynte å kontakte det ekte politiet. Folk med barnevogner og politiluer er tydelig ansett som en trussel i våre dager. Da ble det en rask sorti på oss. Men jeg tror Thelma tok poenget selv om hun sov seg gjennom det meste.

20120110-090725.jpg
Kombinasjonen postkasse, politilue og barnevogn kan være skremmende på folk.

Gjennom hele dagen var jeg samtidig nøye på å korrigere Thelmas forsøk på å tiltale meg. Siden talen ikke sitter helt enda, selv om hun er genial, er jeg usikker på hva hun egentlig mener. Men jeg for min del har startet enhver setning med et strengt «Herr Obersoffizial Vater bitte». Vi har på grunn av norsk lovverk stått over den voldelige biten som Adolf selv beskriver i sine memoarer. Jeg nøyde meg med å fremvise eksempel på dette på en av Thelmas bamser.

For å sette kronen på verket ga jeg til slutt Thelma et penal fylt med blyanter og tusjer. Målet var at hun da skulle gripe sjansen til å vise kunstneriske vyer. Jeg skulle da resolutt slå ned på dette og bytte ut tusjer og blyanter med et stempel. Dette måtte jeg derimot gi opp å få testet ordentlig ut. Personlig er jeg usikker på hvordan kunstnere jobber. Men å spise på kunstnerverktøyene har jeg mine tvil om at er en profesjonell kunstners primære arbeidsmetode. At noen kunstnere spiser mye annet rart tviler jeg derimot ikke på. Men det var ikke Salvador Dalí sin sin oppdragelse vi skulle ta for oss i dag.

20120110-091054.jpg
Jobbet Picasso på samme måten?

Hva er så resultatet av dette? Hvor mye skyld må Alois Hitler ta for kosentrasjonsleirene, masseslakt av russiske sivile, tortur av motstandsfolk og et utbombet Europa? I øyeblikket etter at eksperimentet var over merket jeg skuffende nok ingen spesiell endring. Thelma virket uberørt bortsett fra at hun nok tok litt mer avstand fra meg i dag enn det hun gjorde i går. Jeg tok dette tross alt som et godt tegn. Om hun noengang viser tegn på herskesyke, hat mot andre mennesker uten logisk grunnlag og i praksis setter verden på hodet, så kan i det minste ikke skylden legges på meg som far. Min påvirkning vil ikke være noen årsak til dette ble min konklusjon.

Men etter et par timer skjedde det noe, og resultatet gjør meg direkte livredd. Etter en kjapp tur på kjøkkenet hørte jeg noen merkelige lyder fra stua. Jeg gikk inn og dette var synet som møtte meg:

Rett og slett skremmende! Heldigvis fikk vi reversert det hele ved å se American History X (en garantert kur mot all form for tildragelse mot fascisme blant unge ifølge konfirmasjonskurs).

Som konklusjon kan vi herved slå fast at kombinasjonen tollbetjent, tysk korreksjon og nedlatenhet til kunst gir en skremmende kombinasjon. Men jeg innser nå at min innsats som far vil kunne påvirke verdenshistorien!

Neste gang skal vi teste pappan til Josef Stalin.

6 kommentarer

  1. Hahaha! Åh, herregud. Thelma med hitlerbart. Dakar liten.

  2. […] De som har fulgt denne pappabloggen en stund har fått med seg at jeg er svært opptatt av farens rolle i barnets liv. Kan vi egentlig påvirke barnet vårt og i hvilken grad? Derfor eksperimenterer jeg spesifikt med pappaene til kjente mennesker i verdenshistorien. Formålet er å se hvor stor påvirkningskraft vi pappaer har på våre barn. For en fullstendig innføring i denne føjetongen og eksperimentet må nye lesere gå inn på “Pappan til: Adolf Hitler“. […]

  3. […] har tidligere i denne føljetongen testet pappaen til to forskjellige diktatorer. Henholdsvis Adolf Hitler og Joseph Stalin. Begge forsøkene ga skremmende effekter på Thelma. Jeg har nå kommet til […]

  4. Verdt å merke seg at pappa’n til Hitler egentlig het Schickelgrueber. Tenk om han ikke hadde skiftet navn, hadde ikke blitt samme susen over massemøtene med Heil Schickelgrueber. Kunne spart verden for mye sorg om han hadde beholdt navnet kanskje…

    1. Hehe, det er de små tingene som hadde medført de store endringene Lars! Hadde neppe blitt samme schwungen det!

  5. Because the admin of this web page is working, no doubt very shortly
    it will be famous, due to its quality contents.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.